Δρ. Ιωάννης Αμπατζίδης: «Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού θα βοηθήσει τους Έλληνες αγρότες να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί»

Συνέντευξη στη Βικτωρία Αποστολοπούλου

Αν και δυσκολεύτηκε, αποφάσισε να αφήσει την Ελλάδα για να ανακαλύψει την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών στο χωράφι, αλλά και τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στην παραγωγή.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωργίας και Βιολογικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, μετά από πολλές σπουδές, ερευνητικά πειράματα, αλλά και επαγγελματική εργασία στον τομέα της ευφυούς και ψηφιακής γεωργίας αναλύει, μέσω συνέντευξής του στην «ΥΧ», τις τεχνολογίες που πρόκειται να επικρατήσουν στον αγροδιατροφικό τομέα και τα οφέλη που θα προσφέρει το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού στους Έλληνες αγρότες.

Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς. Ποιο είναι το ερευνητικό σας αντικείμενο και πώς βρεθήκατε στη Φλόριντα;

Τελείωσα τις διδακτορικές μου σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δέχτηκα μία επαγγελματική πρόταση ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο «Κέντρο Ευφυών και Αυτοματοποιημένων Γεωργικών Συστημάτων» στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση να αφήσω την Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά ασχολήθηκα με προγράμματα όπως η αξιολόγηση τεχνολογιών συγκομιδής κερασιών και η ανάπτυξη ενός αυτοματοποιημένου συστήματος πληροφόρησης για τη διαχείριση της συγκομιδής.

Μετά το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δούλεψα στο Τμήμα Φυσικής και Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ως αναπληρωτής καθηγητής, ενώ σήμερα εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ως επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωργίας και Βιολογικής Μηχανικής. Στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα είμαι επικεφαλής ενός προγράμματος Ευφυούς Γεωργίας, εξετάζοντας τεχνολογίες σε προϊόντα όπως τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά για τη βελτιστοποίηση των εισροών.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον τομέα της ευφυούς και ψηφιακής γεωργίας παγκοσμίως; Ποιες είναι οι τεχνολογίες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα κατά τη γνώμη σας;

Κατά τη γνώμη μου, η 4η αγροτική επανάσταση (1η η εκμηχάνιση της γεωργίας, 2η αγρο-χημικά όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λπ., 3η γονιδιωματική και γενετική), θα περιλαμβάνει τρία κύρια θέματα: Ανάλυση μεγάλων δεδομένων, διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), Έξυπνη Γεωργία και έξυπνες μηχανές, αυτοματισμούς και τεχνητή νοημοσύνη.

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με κάποιον τρόπο και πιστεύω ότι αυτές οι τεχνολογίες θα αναμορφώσουν τη γεωργία (ίσως μαζί με τη νανοτεχνολογία και τη βιοτεχνολογία).

Πριν από λίγο καιρό προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα που πρόκειται να εισάγει την ευφυή γεωργία στα ελληνικά χωράφια σε ευρεία κλίμακα. Τι πιστεύετε ότι σημαίνει αυτό και πώς θα βοηθήσει τον ελληνικό αγροτικό τομέα;

Το έργο είναι κάτι που πρέπει να γίνει για να βοηθήσει τους Έλληνες αγρότες να γίνουν ανταγωνιστικοί στις παγκόσμιες αγορές. Η Ελλάδα και οι Έλληνες αγρότες πρέπει να επενδύσουν σε αυτές τις τεχνολογίες και τις τεχνικές της 4ης επανάστασης, αλλά και στη δημιουργία τεχνολογιών προσαρμοσμένες στις ελληνικές αγροτικές συνθήκες.

Επίσης, πρέπει να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους αγρότες, αλλά και τους μαθητές (όχι μόνο σε πανεπιστημιακό επίπεδο) για την κατανόηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσω αυτών των τεχνολογιών.

Η έλλειψη εκπαίδευσης είναι ένας από τους παράγοντες χαμηλού ποσοστού υιοθέτησης των τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή. Για παράδειγμα, μέρος της δουλειάς μου σήμερα είναι να συστήσουμε τις νέες τεχνολογίες και τεχνικές στους αγρότες της Φλόριντα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αυξήσουμε την υιοθέτηση τεχνολογιών ανάμεσα στους αγρότες.