Δράμα – Ροδόπη: Κερδίζουν έδαφος τα σιτηρά

Αυξημένες συγκριτικά με πέρυσι είναι οι εκτάσεις των σιτηρών στη Δράμα, που κερδίζουν έδαφος εξαιτίας των τιμών σε βαμβάκι και καλαμπόκι, αλλά και των χαμηλότερων καλλιεργητικών εξόδων, σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας, Γιάννης Κεσκίνογλου. Στη Δράμα πρωταγωνιστεί το σκληρό σιτάρι.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με περίεργες καιρικές συνθήκες, καθώς «ο καιρός δεν βοηθάει, η άνοιξη θα έρθει πολύ γρήγορα. Δεν είχαμε βροχές και οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας είναι στερεμένες. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πρόβλημα με το νερό». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα σιτηρά στον νομό είναι ποτιστικά. «Τα σιτηρά στον κάμπο με δυο βροχές μπορούν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Από εδώ κι έπειτα, θέλουμε υγρασία, γιατί ο χειμώνας δεν ευνόησε», λέει.

Η ξηρασία έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα των γενικά χαμηλών τιμών για τον παραγωγό. Στροφή στα σιτηρά φαίνεται να κάνουν οι παραγωγοί στην περιοχή Ξυλαγανή του Νομού Ροδόπης εξαιτίας του προβληματισμού που επικρατεί απέναντι σε βαμβάκι, αραβόσιτο και ηλίανθο, λόγω των τιμών.

«Περισσότερες εκτάσεις σπάρθηκαν με σκληρό σιτάρι. Έχουμε ήπιες βροχές που είναι ευνοϊκές. Στην πορεία του Μάρτη, αν δεν έχουμε παγωνιές, θα είναι ευνοϊκός ο καιρός, διαφορετικά θα προκύψουν προβλήματα στα πρώιμα, στον βλαστό», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών Ξυλαγανής, Γιάννης Στογιαντσάκης, ευελπιστώντας να έχουν καλές βροχές και τον Απρίλη.

Η εικόνα του κάμπου στην περιοχή δείχνει ότι οι εκτάσεις φέτος αυξήθηκαν. Το σιτάρι είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια και, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, «παλιά οι γονείς μας μάς συντηρούσαν με σιτάρι».