Στην Δράμα συνάντηση για τα προβλήματα στις συνοριακές περιοχές

Στην Δράμα συνάντηση για τα προβλήματα στις συνοριακές περιοχές

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δράμας την Τρίτη 10 Μαΐου, η τεχνική συνάντηση με θέμα τα προβλήματα στις συνοριακές περιοχές και ειδικότερα στην περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Στην συνεδρίαση εισηγητής ήταν ο Χρήστος Μαρτίνος, Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης (DG REGIO), ο οποίος παρουσίασε την ανασκόπηση και την έρευνα που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα εμπόδια συνεργασίας που υπάρχουν στις παραμεθόριες περιοχές της Ευρώπης.

Στα πλαίσια αυτής της έρευνας, η Γενική Διεύθυνση DG REGIO υποστηρίζει έμπρακτα την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δράμας για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, σε σχέση με την συνοριακή περιοχή της Βουλγαρίας.

Από την Ελλάδα στην συνάντηση, συμμετείχαν με χαιρετισμό – τοποθέτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Δράμας Δημήτρης Καραμπατζάκης. Επίσης προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ο σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ιωάννης Κοτζιαμπάσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανός Μωραΐτης, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο Δημήτριος Δεληπούλιος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιοτεχνών & Βιομηχάνων Έβρου.

Συμμετείχαν επίσης με εκπροσώπηση το Επιμελητήριο Καβάλας, επιχειρήσεις της περιοχής ΑΜ-Θ, σύμβουλοι έρευνας και σύμβουλοι φορέων. Από την Βουλγαρία συμμετείχαν οι Rojitsa Djambasova & Toma Machev Business Incubator Gotze Delchev, οι Z. Belichenov & A. Krantsev Local Economic Development Agency του Razlog, οι Galena Veleva & Ivan Zunkov Association of Entrepreneurs of Gotze Delchev, ο Ivo Tsarev Regional Industrial Association Smolyan και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου του Blagoevgrad.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην πρόταση του Επιμελητηρίου Δράμας, σχετικά με την έρευνα και την καταγραφή των προβλημάτων, ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας εξειδικευμένης πλατφόρμας-παρατηρητηρίου συγκέντρωσης στοιχείων και δεδομένων, ώστε να υπάρχει σαφή εικόνα της κατάστασης μεταξύ των δύο περιοχών, σε σχέση με ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις, καθώς και τεκμηριωμένη προσέγγιση τους.

Το εργαλείο αυτό σήμερα με την σύγχρονη τεχνολογία, μπορεί να αποτελέσει πιλότο και για τις εθνικές κυβερνήσεις στην χάραξη πολιτικής με παρεμβάσεις στις συνοριακές περιοχές. Όπως τόνισε το Επιμελητήριο Δράμας είναι έτοιμο να διαχειριστεί αυτή την πλατφόρμα και ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.