«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ»: Η πολιτιστική κληρονομιά μέσα από την τέχνη

Εμπνευσμένη από την κύρια εκτατική καλλιέργεια του εύφορου κάμπου της Ημαθίας, που είναι το βαμβάκι, και αφιερωμένη στις μνήμες και στις εμπειρίες από τη ζωή των αγροτών μέσα στα βαμβακοχώραφα, στις αγωνίες των αγροτικών οικογενειών, αλλά και στη γενικότερη ανάδειξη και διάδοση του βαμβακιού, ειδικά προς τη νέα γενιά, είναι η δράση πολιτισμού που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Εκκοκκιστήριο Ιδεών» στον πολυχώρο της στη Βέροια.

Με τίτλο «Οι δρόμοι του βαμβακιού» και με όχημα την τέχνη, το «Εκκοκκιστήριο Ιδεών» συνέβαλε, ώστε να έρθουν κοντά ο κόπος των αγροτών και η καλλιτεχνική δημιουργία, συνδέοντας, ταυτόχρονα, την ιστορική και αδιάρρηκτη σχέση ανάμεσα στην αγροτική παραγωγή του βαμβακιού, τα εκκοκκιστήρια και την εκκόκκιση του επονομαζόμενου «λευκού χρυσού» με την κοινωνία και τις εν γένει παραγωγικές δυνατότητές του στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα.

Δεκαπέντε καλλιτέχνες των Σχολών Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, της Φλώρινας και των Ιωαννίνων και για μία εβδομάδα φιλοτέχνησαν μια συλλογή 30 έργων τέχνης, µε θέμα το βαμβάκι, τη ζωή στα βαμβακοχώραφα και τα εκκοκκιστήρια, αφού όμως πρώτα «μυήθηκαν» στην ιστορική εξέλιξη και στη σημερινή πραγματικότητα της βαμβακοπαραγωγής.

Όπως τονίζει η διοργανώτρια της πολιτιστικής δράσης, Μαίρη Ναζλίδου, οι καλλιτέχνες μπήκαν πρώτα στα βαμβακοχώραφα της Ημαθίας και συνέλεξαν βαμβάκι, μίλησαν με τους παραγωγούς, συγκέντρωσαν φωτογραφίες από την αγροτική παραγωγή, άκουσαν ιστορικές διηγήσεις από τον δικηγόρο-συγγραφέα Γιάννη Μοσχόπουλο, ξεναγήθηκαν σε εκκοκκιστήρια, επισκέφθηκαν το Μουσείο Μάσκας του Γιώργη Μελίκη της περιοχής, για να επικεντρωθούν και να μελετήσουν ειδικά τις μάσκες από βαμβακερά νήματα και υφάσματα για να αγγίξουν, μετέπειτα, τα πινέλα τους και να φιλοτεχνήσουν 30 έργα τέχνης.

Τα συγκεκριμένα έργα θα γίνουν έκθεση ζωγραφικής και θα παρουσιαστούν στο «Εκκοκκιστήριο Ιδεών», τον Απρίλιο-Ιούνιο του 2021. «Αυτό αποτελεί μόνο ένα μικρό τμήμα ενός μεγάλου project που έχουμε σχεδιάσει, καθώς η έκθεση μετέπειτα θα περιοδεύσει σε πόλεις της Ελλάδας, ενώ η συλλογή που δημιουργήθηκε θα αποτελέσει και υλικό για εκπαιδευτικά προγράμματα. Ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός είναι, επίσης, η καταγραφή της ιστορικής μνήμης της παραγωγής του κάμπου με τη συμβολή της αρχαιολόγου Δέσποινας Ευγενίδου, η οποία θα βιντεοσκοπηθεί ως μια συλλογή μαρτυριών και προφορικής ιστορίας των αγροτών του βαμβακιού», επισημαίνει η κα Ναζλίδου.

Χορηγός των δράσεων είναι η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), η οποία επισημαίνει ότι οι αγρότες αναγνωρίζονται ως συνομιλητές που συμμετέχουν στη δημιουργία πολιτιστικής κληρονομιάς, θεμελιώνοντας στη συνείδησή τους την αξία, τη σημασία και τη δύναμη που έχει το προϊόν τους.