Δυναμικά και με αυξητικούς ρυθμούς ανεφοδιάζουν τις αγορές τα βιολογικά μύρτιλα της Αργεντινής

Με 37 εκατ. στρέμματα υπό βιολογική επιτήρηση το 2019, η Αργεντινή κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως μετά την Αυστραλία σε όρους πιστοποιημένων βιολογικών εκτάσεων. Η ζωική παραγωγή καταλαμβάνει τα περισσότερα, 34 εκατ. στρέμματα, ενώ πάνω από 2.000 αφορούν φυτική παραγωγή. Ειδικότερα στα βιολογικά μύρτιλα, η λατινοαμερικανική χώρα αύξησε τα στρέμματά της σε περισσότερα από 10.000 το 2019. Το ευνοϊκό καλλιεργητικό περιβάλλον, αλλά και η βαρύτητα που δόθηκε από τα πρώτα στάδια σε πρότυπα και συστήματα ελέγχου συμβάλλουν στη δυναμική των προϊόντων αυτών.

Σύμφωνα με τον Facundo Soria, συντονιστή για τα βιολογικά στο αρμόδιο υπουργείο, η χώρα έχει από τη δεκαετία του ’90 παρόμοιους κανονισμούς με της ΕΕ, γεγονός που βοήθησε να αναγνωριστεί και να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση στη σημαντική καταναλωτική αγορά της Ένωσης, αναφέρει το freshplaza.

Ιαπωνία και Ελβετία έχουν, επίσης, αναγνωρίσει τη βιολογική πιστοποίηση της Αργεντινής, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ισοδυναμίας με ΗΠΑ και Νότια Κορέα. ΕΕ και ΗΠΑ απορρόφησαν περισσότερους από 47.000 τόνους βιολογικών αργεντίνικων φρούτων το 2019.

Ειδικότερα στα μούρα, οι εξερχόμενοι όγκοι ανήλθαν από τα 697.979 κιλά το 2015 σε περισσότερους από 2,2 εκατ. το 2019, ενώ μόνο στα νωπά καταγράφηκε ανάπτυξη κατά 70% από το 2018, ανεβάζοντας τα τρίτα στην κατάταξη μετά τα αχλάδια και τα μήλα στον συνολικό όγκο των βιολογικών φρούτων.