Δυναμικότερες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί

Ζητούν απόσυρση ελαιολάδου για παραγωγή βιοντίζελ

Σε νέο γύρο ισχυρότερων κινητοποιήσεων προχωρούν οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί ξεκινώντας από τις 30 Ιανουαρίου στη Χαέν, οπότε και αναμένεται η μεγάλη συγκέντρωση που αποφασίστηκε από τις οργανώσεις ASAJA, COAG και UPA και τους συνεταιρισμούς Agro-alimentary και Infaoliva, με στόχο την αναχαίτηση της πτώσης των τιμών, αναφέρεται στην ιστοσελίδα Agroinformacion.

Στον ρυθμό των κινητοποιήσεων, βέβαια, θα βρίσκεται σύσσωμος ο αγροτικός τομέας της Ισπανίας κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, διεκδικώντας αντιμετώπιση της κρίσης που έχει περιορίσει σημαντικά το αγροτικό εισόδημα. «Η ανισορροπία που επικρατεί στην αγροδιατροφική αλυσίδα έχει ωθήσει στα όρια χιλιάδες οικογένειες παραγωγών», υποστηρίζουν οι οργανώσεις, όπου αν προστεθούν οι ανακοινώσεις για περικοπές στις ενισχύσεις της ΚΑΠ, αλλά και η επιβολή εμπορικών περιορισμών στις εξαγωγές, δικαιολογούνται απόλυτα οι κινητοποιήσεις, εξηγούν.

Μειωμένες κατά 30% οι τιμές από τον μέσο όρο της πενταετίας

Η τιμή του ελαιολάδου, πάντως, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα στενεύοντας περισσότερο το περιθώριο κερδοφορίας και βγάζοντας τους Ισπανούς ελαιοκαλλιεργητές στους δρόμους.

Οποιαδήποτε τιμή, σύμφωνα με εκθέσεις που επικαλούνται τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, κάτω από τα 2,70 ευρώ καθιστά την καλλιέργεια μη επικερδή, ειδικότερα στους παραδοσιακούς ελαιώνες.

Η τιμή για το έξτρα παρθένο των Ισπανών, όπως καταγράφεται και από την ΕΕ τη δεύτερη εβδομάδα του 2020, ανήλθε στα 2,18 ευρώ/κιλό (-32,92% από τον μέσο όρο πενταετίας). Στα 2,23 ευρώ κινήθηκε το ίδιο διάστημα η ελληνική μέση τιμή για το έξτρα παρθένο και στα 3,31 ευρώ για τους Ιταλούς ελαιοπαραγωγούς, μειωμένες κατά 28,98% και 34,58% αντίστοιχα από τον πενταετή μέσο όρο.

Να σημειωθεί ότι πέρα από τα αιτήματα του κλάδου, η ισπανική Ένωση «Union de Uniones» πρότεινε ως εναλλακτική για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα, να ζητήσει το αρμόδιο υπουργείο από την Κομισιόν τη διατύπωση έκτακτων μέτρων διαχείρισης μέσω των κανονισμών στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

«Mια αποτελεσματική ενίσχυση για την απόσυρση, και όχι την αποθήκευση, 600.000 τόνων ελαιολάδου από την ευρωπαϊκή αγορά και διοχέτευσή τους σε χρήσεις εκτός των τροφίμων, όπως για την παραγωγή βιοντίζελ, θα αποτελούσε τέτοιο μέτρο», υποστηρίζει η Ένωση που είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η ιδιωτική αποθεματοποίηση δεν θα λειτουργούσε στην παρούσα συγκυρία.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή των καταναλωτών στις προσφορές παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, καθώς μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που δηλώνουν οι ονομασίες τους.