Δύο έργα υποδομών πολιτισμού στον Δήμο Παρανεστίου

Συμβολή στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

Μεγάλη ικανοποίηση δίνει η ένταξη του Διαδραστικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Δήμου Παρανεστίου Δράμας σε πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1.035.000 ευρώ. «Σε δύο δημοτικά σχολεία, στην Πτελέα και στην Πλατανιά, θα δημιουργηθούν σύγχρονα Διαδραστικά Κέντρα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο του δήμου μας», δηλώνει ο δήμαρχος Αναστάσιος Καγιάογλου.

Το έργο περιλαμβάνει Εκθετήριο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Προσφυγικού Ελληνισμού, που θα στεγαστεί στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Πτελέας και Ψηφιακό Εκθετήριο Σύγχρονης Τέχνης στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Πλατανιάς. Στο 1ο Δημοτικό της Πτελέας στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, όπου παρουσιάζεται μέσα από φωτογραφίες και αντικείμενα η καθημερινότητα των προσφύγων πριν και μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα και η αναπαράσταση παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Το σχολείο είναι κλειστό εδώ και 20 χρόνια και αυτό της Πλατανιάς δέκα χρόνια, αποτυπώνοντας το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που χαρακτηρίζει την ελληνική ύπαιθρο. «Πιστεύω ότι μακροχρόνια τα χωριά μας θα ξαναζωντανέψουν. Η περιοχή μας χρειάζεται, κυρίως, υποδομές και όχι θέσεις εργασίας, γιατί ακόμη και αν υπάρχουν, οι δημότες θα επιλέξουν τη Δράμα για να ζήσουν» αναφέρει, τονίζοντας ότι στρατηγικά δημιούργησαν ΚΕΠ, βρεφονηπιακούς σταθμούς, απαραίτητες δομές εξυπηρέτησης των δημοτών.

Στους ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης μαζί με το φυσικό περιβάλλον και την παράδοση συγκαταλέγεται η Ακρόπολη Πλατανιάς, με κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια, καθώς επίσης πολύ σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα άγριας πανίδας στην Πλατανιά, ηλικίας 9 εκατομμυρίων ετών. «Όλα αυτά θα τοποθετηθούν, ενώ παράλληλα σε ψηφιακή μορφή θα παρουσιαστούν σε μαθητές σχολείων του νομού μας και άλλων περιοχών και άλλους επισκέπτες» αναφέρει, καθώς το έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός ζωντανού χώρου παρουσίασης με πλούσια εκπαιδευτική δράση και ενεργητική συμμετοχή στη ζωή της κοινότητας.

Ο κ. Καγιάογλου εκτιμά ότι το καλοκαίρι ξεκινά η υλοποίηση του έργου που θα στηριχτεί από τους Πολιτιστικούς Μορφωτικούς Συλλόγους της περιοχής.