Αυτό το άρθρο είναι 64 μηνών

Δύο πιλοτικά προγράμματα θαλάσσιας ενέργειας για τον Θερμαϊκό

25/12/2019
3' διάβασμα
dyo-pilotika-programmata-thalassias-energeias-gia-ton-thermaiko-183182

Τα ζητήματα της Γαλάζιας Ενέργειας, που είναι ένα αναδυόμενο πεδίο έρευνας και εφαρμογής θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος Maestrale, εταίρος του οποίου ήταν το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην ανταλλαγή γνώσης και καινοτομίας και στην ανάπτυξη στρατηγικών στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπονήθηκαν δύο πιλοτικά έργα για την αξιοποίηση της θαλάσσιας βιομάζας και της κυματικής ενέργειας στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Όπως επισημαίνει η συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας του Maestrale και αρχιτέκτων μηχανικός, Δρ. Αγγελική Φωτιάδη, το πρώτο έργο αφορά το φαινόμενο του ευτροφισμού που παρατηρείται κατά περιόδους στον Θερμαϊκό, το οποίο προέρχεται από την αφθονία συστατικών που καταλήγουν μέσα στα νερά του κόλπου και τα οποία ανάλογα με τις συνθήκες, προκαλούν την υπερανάπτυξη των φυκιών. «Εμείς προτείνουμε ένα ειδικό σύστημα που δεν χρησιμοποιεί αυτήν καθεαυτή την άλγη, αλλά ένα συγκεκριμένο στέλεχός της, που απορροφά τα συστατικά και τα βοηθά να αναπτύσσονται με μεγαλύτερο ρυθμό, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή βιομάζας και βιοενέργειας. Ουσιαστικά, πριν παραχθούν, προσπαθούμε να δεσμεύσουμε αυτή την αφθονία των προϊόντων, φιλτράροντας το νερό του Θερμαϊκού».

Για τη βιοάλγη, σύμφωνα με τη Δρ. Φωτιάδη, έχει επιδείξει ενδιαφέρον ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ήταν μέλη του ελληνικού εργαστηρίου του προγράμματος για τη Γαλάζια Ενέργεια, ενώ έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο τοποθέτησης του συγκεκριμένου συστήματος μελλοντικά.

Κυματική ενέργεια

Το δεύτερο πιλοτικό έργο αφορά την κυματική ενέργεια. Ο εφευρέτης του συστήματος είναι Θεσσαλονικιός, ο οποίος είχε την ιδέα και την έκανε πατέντα. «Έχει δοκιμάσει κομμάτια της τεχνολογίας του και έχει δει ότι λειτουργεί, αλλά όλο το σύστημα χρειάζεται χρηματοδότηση για να προχωρήσει. Η ιδέα βασίζεται πάνω σε υπάρχουσα τεχνολογία, με έναν νέο συνδυασμό των επιμέρους τμημάτων, δηλαδή προσπαθεί με έξυπνο τρόπο να συνδέσει τεχνολογίες, οι οποίες ήδη υπάρχουν και λειτουργούν με βάση τη μηχανική, και να επιτύχει την παραγωγή ενέργειας από κύματα πολύ μικρά σε ύψος έως και 30 εκατοστά» επισημαίνει.

Για όλα τα παραπάνω, όπως υπογραμμίζει η Δρ. Φωτιάδη, υπάρχει ενδιαφέρον και το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών προσπαθεί να το προσεγγίσει με πολλή προσοχή, κυρίως ως προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι πρόκειται για μια νέα περιοχή που τώρα αναπτύσσεται.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της γαλάζιας ενέργειας στη χώρα μας, η συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας του Maestrale τόνισε ότι η προσέγγιση του θέματος είναι διαφορετική σε σχέση με τις άλλες χώρες, καθότι η Ελλάδα διαθέτει αφενός μεν πολλά νησιά, αφετέρου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι για να γίνει σωστά η ανάπτυξή της. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον τουρισμό και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες ή τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας και την προστασία του περιβάλλοντος ή ακόμη και το νομικό καθεστώς, που απαιτεί αρκετή δουλειά, πριν να γίνει η οποιαδήποτε εγκατάσταση. Κάποιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν είτε υποθαλάσσια, είτε κοντά στα λιμάνια. Θα είναι προσβάσιμες στο κοινό για να υπάρχει εξοικείωση», καταλήγει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: