Με δύο πλατφόρμες αιτημάτων, σε ρυθμό κινητοποιήσεων οι αγρότες

των Μαρίας Αντωνίου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Ζεσταίνουν τις μηχανές για κινητοποιήσεις οι αγρότες ξεκινώντας από έναν πρώτο γύρο διαμαρτυριών, αλλά και δύο –κατά κάποιον τρόπο– πλατφόρμες αιτημάτων. Αυτών που διατυπώθηκαν από την ΕΟΑΣ στην Καρδίτσα την περασμένη Τετάρτη, αλλά και εκείνων που εκφράζονται και μέσω της επιστολής 22 φορέων βαμβακοπαραγωγών στο ΥΠΑΑΤ, ζητώντας στήριξη λόγω πανδημίας. Παράλληλα, την Παρασκευή νέα συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί στις Σέρρες, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες κινήσεις διαμαρτυρίας.

Αιτήματα, όπως η αποζημίωση στο 100% των καταστροφών του «Ιανού», καθώς και σε πάγιο κεφάλαιο και γεωργικές γαίες, την άμεση θωράκιση των καλλιεργειών με τα απαραίτητα έργα υποδομών, την κάλυψη του χαμένου αγροτικού εισοδήματος που πλήττεται από τιμές κάτω του κόστους, αλλά και σε όσους πλήττονται από την πανδημία, καθώς και μία σειρά αιτημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών, διατύπωσαν οι αγρότες της Καρδίτσας, προχωρώντας σε αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της πόλης.

Αναμένοντας συνάντηση με τον υπουργό ΑΑΤ και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας, μετέφερε, μεταξύ άλλων, το βασικό αίτημα των αποζημιώσεων στο 100% των καταστροφών από τον «Ιανό», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΕΛΓΑ κατάφερε να διαχωρίσει τους αγρότες σε ευνοημένους και αδικημένους», γνωστοποιώντας ότι η ΕΟΑΣΚ έχει καταθέσει υπόμνημα στον Οργανισμό.

Παράλληλα, με επιστολή τους προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ την Τετάρτη 3/2, 22 φορείς βαμβακοπαραγωγών ζητούν κορωνοενίσχυση για το βαμβάκι, του οποίου και οι τιμές επλήγησαν από την πανδημία, όπως αναφέρουν. Διατυπώνοντας έντονη ανησυχία για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, οι συνυπογράφοντες επισημαίνουν μείωση εισοδήματος κατά 25% και ζητούν ενίσχυση για τις χιλιάδες οικογενειών βαμβακοπαραγωγών που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας. Ζητώντας, μεταξύ άλλων, ενίσχυση στο βαμβάκι λόγω της COVID-19, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών προχώρησαν και αγρότες της Πέλλας την Πέμπτη 4/2.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί από το ΥΠΑΑΤ, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν μπορεί να συσχετιστεί με την πανδημία.

Επιπλέον, σε μία σειρά πρωτοβουλιών κινητοποιήσεων εντάσσεται και η συμβολική κατάληψη του κτηρίου της πρώην Νομαρχίας στις Σέρρες, στην οποία αναμενόταν να προχωρήσουν την Παρασκευή, στις 11 το πρωί αγρότες. Στο πλευρό τους, θα έχουν παραγωγούς λαϊκών αγορών, εκπροσώπους της εμπορικής αγοράς των Σερρών, αλλά και αγρότες από άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Στέργιο Λίτο.

Κορωνοενίσχυση στο βαμβάκι, αποζημιώσεις για τις πλημμύρες, αποπληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού για το πετρέλαιο, εντάσσονται στα αιτήματα που θα παραδώσουν στον αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Σπυρόπουλο, ανέφερε.