Δύο συμφωνίες για επενδύσεις «έφερε» ο Γκάμπριελ

Δύο συμφωνίες για επενδύσεις «έφερε» ο Γκάμπριελ

«Η εποχή κατά την οποία στο επίκεντρο της σκέψης μας ήταν η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας έχει περάσει. Τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του υπουργό Γ. Σταθάκη, στη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου στην Ελλάδα συνοδευόμενου από πολυμελή αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Ο ίδιος, εξέφρασε την εκτίμηση πως «δε θα υπάρξει Grexit και δεν υπάρχει συζήτηση επ’ αυτού». Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως η εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εκπορεύεται από το γεγονός ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν έκανε τόσες μεταρρυθμίσεις, όπως στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, και μάλιστα κάτω από έντονες αντιδράσεις.

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν την υπογραφή δύο συμφωνιών μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας και των ελληνικών υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος. Η πρώτη θα αφορά τη χρηματοδότηση συνεργαζόμενων ελληνικών και γερμανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Γερμανίας με έμφαση στα καινοτόμα προϊόντα. Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ (όχι μόνο για την Ελλάδα) και έχει ήδη επεκταθεί και στο Ισραήλ και την Πολωνία. Η δεύτερη θα αφορά την ενέργεια επικεντρώνοντας στις ΑΠΕ στις οποίες, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από γερμανικές επιχειρήσεις.

Νωρίτερα ο Ζ. Γκάμπριελ είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Στη συνάντηση κυριάρχησαν τα θέματα των επενδύσεων και της ανάπτυξης με έμφαση στις επενδύσεις στην ενέργεια και ιδιαίτερα στις ΑΠΕ. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η ανάγκη προώθησης της ατζέντας υπέρ της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της δικαιοσύνης στην Ευρώπη. Συζητήθηκε, ακόμη, η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μελίνα Ζιάγκου