Δύο χρυσά αστέρια για τη Wagyu Φάρμα Αμαραντίδη στον διαγωνισμό Great Taste του Λονδίνου
Υπερνίκησε τους αρχικούς δισταγμούς χάρη στην κινητροδότηση του μελισσοκόμου φίλου του, Γιώργου Καρυπίδη, και έλαβε μέρος στον διαγωνισμό Great Taste 2023.
Η Wagyu Φάρμα Αμαραντίδη κατέκτησε δύο χρυσά αστέρια, για το νέο εξαιρετικό προϊόν, τη διασημότερη μπριζόλα παγκοσμίως που πλέον παράγεται και στην Ελλάδα, στην ακριτική Δράμα, από δημοφιλή γιαπωνέζικα μοσχάρια, τη Wagyu steak.
Ο κτηνοτρόφος – κρεοπώλης Άρης Αμαραντίδης είχε κατακτήσει στα Great Taste Awards 2021 το πρώτο αστέρι, για τη steak Farma Amarantidi, dry aged 120 ημερών και η τιμητική διάκριση για τη Wagyu steak δικαιώνει τις προσπάθειες ετών. «Οι κριτές δοκιμάζουν και αποφασίζουν ανάμεσα σε 14.195 προϊόντα από όλο τον κόσμο. Τα βραβεία αξιολογούν τη θέση ενός προϊόντος. Από την πλευρά μου, αγωνίζομαι για το καλύτερο και βάζω τον πήχη αρκετά ψηλά, στοχεύοντας στο τρίτο αστέρι, με προσπάθειες για την όποια βελτίωση μπορεί να γίνει».
Ο κ. Αμαραντίδης σημειώνει πως ένα βραβευμένο προϊόν σε έναν σπουδαίο διαγωνισμό ανοίγει εμπορικές πόρτες σε όλες τις αγορές.
Wagyu Δράμας με gourmet διατροφή και σιέστα
Τον ερχόμενο μήνα κλείνουν δύο χρόνια από τότε που το πρώτο κοπάδι Wagyu, με 25 μάνες και 15 αρσενικά από έξι μέχρι δέκα μηνών, έφτασε στη Δράμα από φάρμα της Γερμανίας. Ο ίδιος θυμάται ότι την πρώτη χρονιά τα ζώα δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά πλέον έχουν εγκλιματιστεί πλήρως. «Προχωράμε με σταθερά βήματα στις γεννήσεις και όποια προβλήματα προκύπτουν τα αντιμετωπίζουμε», σχολιάζει.
Ως προς τη διατροφή των μοσχαριών, που απαιτεί ιδιαίτερα φροντισμένο σιτηρέσιο, ο Άρης Αμαραντίδης σημειώνει πως όσα είναι μεγαλύτερα από επτά μηνών ξεκινούν διατροφή grain fed με σιτηρά, χωρίς ενσιρώματα, για να διασφαλίσουν την υψηλότερη ποιότητα στο Wagyu.
Τα «μοσχαράκια πασαρέλας» τρέφονται με τα καλύτερα και ευελπιστεί οι τιμές στα σιτηρά να είναι χαμηλότερες από πέρυσι για να γίνουν ανταγωνιστικότεροι έναντι των ξένων συναδέλφων τους. Μέχρι τώρα το δραμινό Wagyu κατευθύνεται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία. Στόχος του, ειδικά μετά το βραβείο, είναι η ανάπτυξη της μονάδας για να προχωρήσουν σε εξαγωγές επάξια απέναντι σε παραγωγούς που μετρούν πολλά χρόνια εμπειρίας στην εκτροφή της συγκεκριμένης ράτσας.
Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, είχαν γεννητούρια και το όνομα αυτής είναι… Σωτηρία, καθώς γεννήθηκε ανήμερα της γιορτής. Τα μοσχαράκια φροντίζονται σαν μικρά παιδιά όχι μόνο στη διατροφή, αλλά και στα δεδομένα της θερμοκρασίας.
«Έχουμε τους ανεμιστήρες στο υπόστεγο που αναπαύονται τις μεσημεριανές ώρες και βέβαια φροντίζουμε την επάρκεια του νερού ακόμη και εάν προκύψει κάποια διακοπή», περιγράφει.
Μετά την ανακοίνωση των βραβείων, ο Δραμινός παραγωγός δεν προλαβαίνει να απαντάει σε τηλεφωνήματα ενδιαφερομένων να συμπεριλάβουν στο μενού τους το εκλεκτό Wagyu. Νιώθοντας τα μοσχαράκια ως μέλη της οικογένειάς του, αναφέρει ότι φροντίζουν να περνάνε ευχάριστα. «Τα αγαπάμε και μας αγαπάνε και αυτά», λέει.