Δυσάρεστη έκπληξη για τους κτηνοτρόφους το καλάθι

agora-arnakia-meta-to-pasxa-e1524734410991-concentrate

Το πλαφόν για να βγάλουν τα έξοδά τους οι κτηνοτρόφοι είναι τα 10 ευρώ το κιλό για σφάγιο αμνοερίφιο που δε θα έπρεπε, εάν επικρατούσαν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, να φτάνει πάνω από τα 13 με 14 ευρώ στο γιορτινό τραπέζι. Στη χώρα μας, όμως, συμβαίνει η τιμή από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό αποδέκτη να διπλασιάζεται, κι όχι μόνο για τα αρνιά. Το ερωτηματικό μέχρι και τώρα είναι κατά πόσο όσοι επέλεξαν να πουλήσουν για το Καθολικό Πάσχα προς 7,30-7,70 ευρώ το κιλό για σφάγιο θα βγουν ωφελημένοι συγκριτικά με όσους περιμένουν αξιοπρεπείς τιμές από την εγχώρια αγορά παρόλο που γνωρίζουν ότι οι εισαγωγές από τη Ρουμανία γίνονται απρόσκοπτα και φέτος. Ταυτόχρονα, η αγορά ζητάει ελληνικά αμνοερίφια κι αυτό είναι το ισχυρό τους χαρτί που ελπίζουν να μην «καεί» από αθρόες εισαγωγές στο παρά πέντε, όπως συνέβη πέρυσι. Οι Έλληνες πούλησαν μεγάλες ποσότητες στην Ιταλία, κύρια σφάγια, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτη έφευγαν ζωντανά.  

Μέχρι χθες (Πέμπτη6/4) οι κτηνοτρόφοι περίμεναν το γνωστό παζάρι της Δράμας πριν το τελικό χτύπημα» στις τιμές, υπό τη σκιά του καλαθιού. Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος λέει ότι οι συνάδελφοί του από το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τόνισαν στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι στο καλάθι του Πάσχα δεν έπρεπε να ενταχθεί ο οβελίας. «Σε τηλεδιάσκεψη, προσπάθησαν να τον μεταπείσουν και τού μεταφέρθηκε ότι αν συμβεί αυτό θα είναι καταστροφή για τους κτηνοτρόφους γιατί θα συμπιεστούν οι τιμές σε ένα προϊόν που περιμένει μια φορά τον χρόνο. Στόχος του υπουργείου είναι το αρνί να φτάσει με 10 ευρώ στον καταναλωτή». Εξηγεί ότι η κτηνοτροφία συρρικνώνεται γιατί τα έξοδα ανεβαίνουν κι όσο αυτό συνεχίζεται ο αντίκτυπος θα επηρεάσει τους καταναλωτές που θα αγοράζουν όλο και ακριβότερο κρέας.

Διεκδικούν 10 ευρώ

«Θέλουμε οι τιμές να πλησιάσουν το κόστος παραγωγής, γύρω στα 10 ευρώ. Όσο απομακρύνεται η τιμή έχουμε ζημιά. Κατανοούμε τον καταναλωτή που δε θέλει να πληρώσει ακριβά αλλά θα πρέπει να επιβιώσουμε». Ο κ. Τσέρνιος παραπέμπει στη Δανία, όπου με αυστηρή νομοθεσία το κέρδος δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% από τον παραγωγό στον καταναλωτή. «Εδώ υπάρχουν τα καρτέλ και η αισχροκέρδεια του μεσάζοντα γι’ αυτό όλα τα αγροτικά προϊόντα είναι ακριβά στο ράφι».

Σε ερώτηση για τις εισαγωγές από τη Ρουμανία αναφέρει εκτιμήσεις για ανεξέλεγκτη εισαγωγή. «Υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνεται εισαγωγή από την Ουκρανία μέσω της Ρουμανίας. Ενημερώσαμε την περιφέρεια και τους οικείους δήμους που είναι στις πύλες εισόδου» μεταφέρει.

Τις τελευταίες μέρες οι έμποροι παρουσιάζουν κινητικότητα, αλλά πιέζουν τις τιμές να μην ξεπεράσουν τα 7,50 ευρώ το κιλό για σφάγιο. Ο Χρήστος Τσέρνιος εκφράζει την ανησυχία που κρύβει το καλάθι – κράχτης χαμηλών τιμών για τους κτηνοτρόφους. «Αν επιδράσει το μήνυμα που περνάει ο υπουργός και κατεβάσουν τα μάρκετ τις τιμές, θα κατεβάσουν και οι έμποροι».

Αν κάποιοι κτηνοτρόφοι έμειναν όρθιοι πέρυσι από τους χειρισμούς του ΥΠΑΑΤ ενδέχεται να πέσουν φέτος υπέρ πίστεως και Ανάπτυξης.