Δυσεύρετος ο σπόρος μηδικής στην αγορά

Αυξημένη πάνω από 30% η τιμή του σε σύγκριση με πέρυσι

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες οι σπορές της μηδικής. Όπως είναι γνωστό, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να αρχίσουν την καλλιέργεια από τη φθινοπωρινή περίοδο, με κίνδυνο όμως τους χειμωνιάτικους παγετούς.

Λόγω της ζήτησης του προϊόντος από τους κτηνοτρόφους, τις μεγάλες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, οι αγρότες στρέφουν το βλέμμα τους και προς τη μηδική. Η μεγάλη ζήτηση για πολλαπλασιαστικό υλικό, ιδιαίτερα πιστοποιημένο, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, ακόμα και πάνω από το 30% της περσινής. Εναλλακτικά, για την κάλυψη των αναγκών τους, οι παραγωγοί στρέφονται και στην αναζήτηση μη πιστοποιημένων σπόρων, ώστε να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες που χρειάζονται για τις καλλιέργειές τους.

Ο Σεραφείμ Τραμπαδούρος, παραγωγός από το Μεγαπλάτανο Λοκρίδας, κατάφερε με δυσκολία να εξασφαλίσει κάποιες ποσότητες για τις δικές του ανάγκες. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, υπάρχει πρόβλημα στην εξεύρεση σπόρου στις τοπικές αγορές και αναγκάστηκε να τον αγοράσει από τη Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Τραμπαδούρο, είναι μια δύσκολη χρονιά, όσον αφορά την επιλογή καλλιεργειών για την περιοχή του, ωστόσο, ξεχωρίζει τη μηδική για την παραγωγή ζωοτροφών, λόγω της ζήτησης από κτηνοτρόφους του τόπου του. «Ένα μέρος της παραγωγής κατευθύνεται για τις ανάγκες των δικών μας ζώων και το υπόλοιπο το πουλάμε σε τοπικούς κτηνοτρόφους», λέει ο ίδιος.

Επανασπορές σε χωράφια της Θεσσαλίας που δεν έχουν πρόβλημα

Για σημαντικές απώλειες καλλιεργειών μηδικής, αλλά και έτοιμου δέματος προϊόντος, από την περσινή θεομηνία, κάνει λόγο ο Απόστολος Εκίζογλου από το Νέο Ικόνιο Καρδίτσας, ο οποίος δηλώνει ότι από τα 400 στρέμματα που καλλιεργούσε έμεινε με 70 στρέμματα. «Η ζήτηση του προϊόντος είναι μεγάλη και για τον λόγο αυτόν θα ξεκινήσω στις αρχές Μαρτίου τις επανασπορές σε χωράφια που μπορώ να διαχειριστώ», επισημαίνει.

Εναλλακτικά, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, οι παραγωγοί στρέφονται και στην αναζήτηση μη πιστοποιημένων σπόρων, ώστε να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες που χρειάζονται για τις καλλιέργειές τους

Ο ίδιος εκτιμά, επίσης, ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που έχουν καταστραφεί θα επηρεάσουν σημαντικά τη ζήτηση του προϊόντος. «Η Θεσσαλία δεν θα μπορέσει να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες των ζώων σε μηδική. Ανάλογα με τις σπορές που θα γίνουν, θα έχουμε και την εικόνα της παραγωγής για το επόμενο διάστημα», υποστηρίζει.

Αναφερόμενος στο θέμα της σποροπαραγωγής, σημειώνει ότι «οι τιμές του σπόρου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη λόγω της μεγάλης ζήτησης από τους παραγωγούς. Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 30% και για τον λόγο αυτόν οι εταιρείες υπογράφουν συμβόλαια παραγωγής σπόρου με τιμές που κυμαίνονται από 3 έως 3,20 ευρώ».

Για αυξημένη ζήτηση του προϊόντος από τους κτηνοτρόφους κάνει λόγο και ο Βαγγέλης Παναγιώτου από την παρακάρλια περιοχή της Λάρισας. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχουν καταστραφεί πολλές γεωτρήσεις που κάλυπταν τις ανάγκες των παραγωγών μηδικής, όμως το πρόβλημα παραμένει. «Η ζήτηση του προϊόντος, σε συνδυασμό με τις τιμές, στρέφει τους παραγωγούς της περιοχής μας στην καλλιέργεια της μηδικής σε χωράφια που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από το νερό. Σημαντικό, όμως, πρόβλημα για πολλούς είναι η καταστροφή του μηχανολογικού εξοπλισμού από τη θεομηνία Daniel και προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο από άλλους συναδέλφους».

Μεγάλο το κόστος άρδευσης στην Κοζάνη

Προβληματισμένος από το αυξημένο κόστος άρδευσης παρουσιάζεται ο Νίκος Θάνος, επίσης παραγωγός μηδικής. «Για κάθε κυβικό που αρδεύω πληρώνω 20 λεπτά. Οι απαιτήσεις της καλλιέργειας είναι μεγάλες και ξεπερνούν ακόμη και τα 500 με 600 κυβικά το στρέμμα. Για εμένα, τα 120 ευρώ το στρέμμα είναι μεγάλο κόστος. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ενοίκια, καύσιμα και άλλες εισροές, αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Ένα σημαντικό ποσοστό χωραφιών θα το αφήσω ξερικό. Αν, μάλιστα, καταφέρω και πάρω δύο κοπές, θα είναι για εμένα ένα καλό αποτέλεσμα», αναφέρει.

Δεν κοιμήθηκαν τα φυτά της μηδικής στις Σέρρες

Τον δικό του προβληματισμό για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο θέτει ο Θεοφάνης Συμεών, παραγωγός από τον Προβατά Σερρών. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «τα φυτά της μηδικής δεν κοιμήθηκαν, με αποτέλεσμα αυτή να παραμένει πράσινη, χωρίς να έχει κάνει τον κύκλο της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νέα χρονιά». Ακόμη, αναφέρει ότι τα ζιζάνια έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την καλλιέργεια, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη καταπολέμησής τους. «Θα χρειαστούμε περισσότερα ζιζανιοκτόνα για φέτος, με υψηλότερο κόστος και ίσως τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα», εξηγεί. Κλείνοντας, κάνει λόγο για σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων μηδικής στην περιοχή του Προβατά, σημειώνοντας ότι «όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, η καλλιεργούμενη έκταση μηδικής για την τρέχουσα περίοδο στην περιοχή μας θα είναι αυξημένη πάνω από 2.000 στρέμματα».