Δυσκολεύει την Κομισιόν η εξίσωση επισιτιστική ασφάλεια – Πράσινη Συμφωνία

Εκνευρισμός και ανησυχία από τα κράτη-μέλη για τους χειρισμούς

Την… ανταλλαγή απόψεων ως τακτική για να κερδίσει χρόνο φαίνεται πως έχει υιοθετήσει η Κομισιόν, προκειμένου να λύσει την εξίσωση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας. Κι αυτή η τακτική έχει αρχίσει να ενοχλεί τα κράτη-μέλη, που με παρεμβάσεις τους ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η συνεδρίαση του τελευταίου Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, καθώς για άλλη μία φορά δεν ξεκαθαρίστηκε εάν θα δοθεί επιπλέον παράταση στην κατ’ εξαίρεση καλλιέργεια σε γη υπό αγρανάπαυση, ενώ έγινε γνωστό ότι ο προτεινόμενος κανονισμός για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», μετατίθεται και άλλο χρονικά!

Υπό εξέταση

Μάταια πολλές εθνικές αντιπροσωπείες ζητούσαν από τον επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, να απαντήσει ευθέως για τη δυνατότητα παράτασης της κατ’ εξαίρεσης καλλιέργειας σε γη υπό αγρανάπαυση και το έτος 2023, προκειμένου η ΕΕ να αντεπεξέλθει στις ανάγκες σιτηρών.

Μάλιστα, αντιπροσωπείες έκαναν και ένα βήμα παραπέρα, καλώντας την Κομισιόν να σκεφτεί σοβαρά τη δυνατότητα παράτασης για δύο χρόνια, δηλαδή τα έτη 2023 και 2024. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση», επανέλαβε ο Γ. Βοϊτσεχόφκσι, ο οποίος στην ομιλία του επικεντρώθηκε κυρίως στις ευθύνες του Κρεμλίνου για την τρέχουσα κατάσταση. «Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στη Ρωσία», επέμεινε.

Ενοχλημένες επίσης εμφανίστηκαν οι εθνικές αντιπροσωπείες κατά τη συζήτηση και με την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στα χέρια της οποίας είναι και το χαρτοφυλάκιο της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Η Στέλλα Κυριακίδου υπεραμύνθηκε του σχεδίου της Κομισιόν για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου σχετικά με τα φυτοφάρμακα, παρά τις σοβαρές ενστάσεις που διατύπωσαν με επιστολή τους δέκα κράτη-μέλη.

Η ίδια δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για την ημερομηνία δημοσίευσης της πρότασης της Επιτροπής, αλλά εκτιμά ότι αυτό θα γίνει πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές! Για την ιστορία, η πρόταση κανονισμού αναβλήθηκε τον Μάρτιο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την 22α Ιουνίου ως πιθανότερη νέα ημερομηνία.

Ωστόσο, λίγες μόλις ημέρες πριν, η ίδια η επίτροπος μετέθεσε χρονικά τη δημοσίευση της πρότασης.

Ανησυχία

Η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τη χρήση φυτοφαρμάκων εντάσσεται στη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», με στόχο τη μείωση στο μισό τόσο της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων όσο και του κινδύνου που αυτά ενέχουν έως το 2030. Σύμφωνα με το σχέδιο της πρότασης της Επιτροπής που διέρρευσε, ο αναθεωρημένος κανονισμός πρόκειται να καταστήσει τους στόχους αυτούς νομικά δεσμευτικούς σε επίπεδο ΕΕ.

Σχεδόν ομόφωνα οι υπουργοί Γεωργίας τόνισαν στην επίτροπο ότι η νέα νομοθεσία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους-μέλους, με πολλούς να ζητούν εναλλακτικές λύσεις, επιμένοντας ότι προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι η επισιτιστική ασφάλεια.

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός της Λετονίας, ο οποίος εξήγησε ότι με δεδομένο ότι στη χώρα του η χρήση φυτοφαρμάκων είναι χαμηλή, «η πρόταση της Κομισιόν ουσιαστικά σημαίνει πλήρης απαγόρευση για τους Λετονούς αγρότες». Ο Ούγγρος εξέφρασε τη λύπη του, καθώς η Κομισιόν δεν προχώρησε σε εκτίμηση επιπτώσεων για τη στρατηγική και τόνισε ότι αυτή η λογική θα αδικήσει πολλά κράτη-μέλη.

«Ο καθορισμός στόχων πρέπει να βασίζεται σε ενδελεχή εκτίμηση επιπτώσεων», υπογράμμισε από την πλευρά της η βουλγαρική αντιπροσωπεία.

Οι στόχοι «θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, καθώς και τις εθνικές ιδιαιτερότητες, κυρίως όσον αφορά το παραγωγικό μοντέλο κάθε χώρας» απάντησε η ελληνική αντιπροσωπεία, με τον Ιταλό υπουργό να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τη μείωση της γεωργικής παραγωγής.

Την επιφύλαξή τους εξέφρασαν Γερμανία και Ισπανία έως ότου δουν την τελική πρόταση, όπως είπαν. Πάντως, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, απάντησε πως έχουν ληφθεί υπόψη οι ανησυχίες των κρατών-μελών και δεσμεύτηκε ότι οι λύσεις που θα προταθούν «θα ταιριάζουν σε όλους».