Δύσκολοι καιροί για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας
Ορατές και καταστροφικές είναι οι συνέπειες του καύσωνα σε πολλές καλλιέργειες της Ηλείας, με τους παραγωγούς να απευθύνουν έκκληση για άμεσες αποζημιώσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.
Στα Κρέστενα και στις γύρω κοινότητες η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο καύσωνας προκάλεσε ζημιά στο 80% της παραγωγής σε καλλιέργειες κηπευτικών Κορινθιακής Σταφίδας, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Κάτω Σαμικό, στις Ράχες, στα Μακρίσια και στα Κρέστενα.
Οι αιτήσεις αποζημίωσης προς τον ΕΛΓΑ έχουν ήδη ξεκινήσει, με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτη Γριβάκη, να απευθύνει έκκληση για γρήγορες διαδικασίες στην καταγραφή και την αποζημίωση των πληγέντων.
Όπως ανέφερε, η πρώτη εκτίμηση είναι πως η ζημιά είναι στο 80% στις περισσότερες καλλιέργειες, ενώ επεσήμανε πως η χρονιά προμηνύεται δύσκολη, καθώς ήδη ο αγροτικός κόσμος έχει πάθει ζημιά και στα λιοστάσια, λόγω των καιρικών συνθηκών, και το παραγόμενο ελαιόλαδο φέτος θα είναι λιγότερο από πέρυσι. Σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα, η ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία αναμένεται να πέσει κάτω από τους 20.000 τόνους.
Την ίδια ώρα, εν αναμονή του τρύγου, η παραγωγή σταφίδας προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως μειωμένη, λόγω του περονόσπορου που έπληξε αρκετές περιοχές ακόμα και στο 100%, αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πολλοί παραγωγοί την έχουν ξεριζώσει εξαιτίας της χαμηλής τιμής διάθεσής της. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι εκτάσεις θα είναι μειωμένες κατά 300 στρέμματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου και παραγωγός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σκέφτεται να κόψει κάποια στρέμματα, αφού και φέτος καλλιεργεί, για να μην τα παρατήσει, ελπίζοντας να διαφοροποιηθεί η κατάσταση και να ανέβει η τιμή της.