Δύσκολος χειμώνας για τους παραγωγούς από την αύξηση των καυσίμων

Ζαλίζει τους κατοίκους, και δη τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι, η αύξηση της τιμής των καυσίμων, προκαλώντας προβληματισμό για το πώς θα βγει ο χειμώνας, καθώς σύμφωνα με έρευνα το 1/3 του χρόνου στο Νευροκόπι έχει θερμοκρασίες κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου.

Ελπίζουν να μη συνεχιστεί το ράλι αυξήσεων στα καύσιμα, γιατί όπως εξηγεί ο παραγωγός Θοδωρής Ιφόγλου, πρόεδρος της Ομάδας Φασολοπαραγωγών Νευροκοπίου, «οι ανάγκες θέρμανσης για τα σπίτια και τις αποθήκες είναι πολλαπλάσια, επομένως οι αυξήσεις μάς επηρεάζουν πολλαπλά. Εδώ, έχουμε αροτραίες καλλιέργειες, οπότε το πετρέλαιο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κόστος παραγωγής. Ειδικά στην πατάτα, θα χρειαστούμε ένα-δυο οργώματα μέσα στον χρόνο και καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούν μεγάλα μηχανήματα».

Η χιλιομετρική απόσταση ανεβάζει το κόστος διακίνησης του προϊόντος, αλλά και εξαιρεί πολλές περιοχές της περιφέρειας ΑΜ-Θ από τη ζώνη γάλακτος των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών. «Όταν χρειάζεται να μεταφερθούν αγροτικά προϊόντα, η συζήτηση για το κόστος μεταφοράς προσδιορίζει αν ο πελάτης θα ψωνίσει ή όχι από εμάς».

Μειώνονται τα καυσόξυλα

Παρότι πέρυσι δόθηκε επίδομα και σε άλλες μορφές θέρμανσης, ήταν μικρό. «Η μέση οικογένεια χρειάζεται 1.300-2.000 ευρώ για καύσιμο, αν δεν είναι πετρέλαιο, οπότε διπλασιάζεται η τιμή».

Επίσης, προβληματίζεται για την επάρκεια σε καυσόξυλα που προμηθεύονται οι κάτοικοι, αγοράζοντας με μειωμένη τιμή ανά χωρικό κυβικό μέτρο ή κόβοντας από περιοχή που καθορίζει το Δασαρχείο ή από το εμπόριο, γιατί οι ανάγκες αυξάνονται και η προσφορά μειώνεται. Ο αγρότης-υλοτόμος Φώτης Φιλιππίδης, αντιπρόεδρος ΔΑΣΕ Μικροκλεισούρας, συμφωνεί ότι το Δασαρχείο δεν έχει επάρκεια σε καυσόξυλα παρά μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ ταυτόχρονα αργοπεθαίνει το επάγγελμα του υλοτόμου. «Το 2010, το Δασαρχείο Νευροκοπίου αγόραζε το χωρικό κυβικό μέτρο 22-28 ευρώ και τώρα κυμαίνεται στα 13-14 ευρώ». Παρά τις ανάγκες σε ξυλεία, η τιμή χωρικού κατρακύλησε.

Ο κ. Ιφόγλου προβληματίζεται για την τύχη της πατάτας, γιατί αν αποθηκευτεί θα χρειαστεί καύσιμα για τις αποθήκες, ξύλο, πέλετ ή πετρέλαιο, επομένως το υψηλό κόστος των καυσίμων μειώνει την αξία του προϊόντος. «Το 80% των αποθηκών χρειάζονται 1-2 σόμπες», προσθέτει ο κ. Φιλιππίδης. Φέτος, οι ξυλόσομπες κάπνισαν στις 20 Σεπτέμβρη και η θέρμανση σβήνει οριστικά τέλος Μαΐου, αν και πέρυσι έκλεισε τον Ιούνη, λέει ο κ. Φιλιππίδης.

Ένα βήμα πριν από τον γκρεμό η κτηνοτροφία

Η φροντίδα και η ζεστασιά για τα νεογέννητα του χειμώνα συνιστά ένα επιπλέον υψηλό κόστος για τους κτηνοτρόφους. «Δεν ξέρω πώς θ’ αντιμετωπίσουμε τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Ενδεχομένως να μην έχουμε τη δυνατότητα θέρμανσης στα νεογέννητα», περιγράφει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος. «Ένα νεογέννητο που έρχεται στη ζωή στους -15 βαθμούς Κελσίου δεν θα επιβιώσει. Ο θάνατος μπορεί να είναι ακαριαίος.

Η κτηνοτροφία είναι ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Πολλά κοπάδια σφάζονται. Πέρυσι, υποσιτίζονταν κοπάδια», αναφέρει. Σημειώνει ότι η ξηρασία στα βοσκοτόπια και η έλλειψη βοσκής οδήγησε τα ζώα στον στάβλο, οπότε «οι κτηνοτρόφοι της εκτακτικής κτηνοτροφίας πρόσθεσαν δύο επιπλέον μήνες σίτισης των ζώων». Ο ίδιος, μάλιστα, επαναλαμβάνει ότι ο κτηνοτρόφος και ο γεωργός πρέπει ν’ αγοράζουν φθηνό πετρέλαιο, σημειώνοντας πως πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν καθετοποιημένες μονάδες παράγοντας και ζωοτροφές.

«Καθημερινά, χρειάζομαι 20 λίτρα πετρέλαιο για να καθαρίσω τα προαύλια και να μεταφέρω τις τροφές. Άρα, 10 ευρώ πάνω για να κινήσω το τρακτέρ στο μαντρί». Οι υπέρογκες αυξήσεις στις ζωοτροφές σε συνδυασμό με την υποχρεωτικά σταβλισμένη κτηνοτροφία και την κατακόρυφη αύξηση στα καύσιμα προμηνύουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.