Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την κορινθιακή σταφίδα

25/10/2023
3' διάβασμα
dysoiones-oi-provlepseis-gia-tin-korinthiaki-stafida-304634

Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία παλεύει να κρατηθεί «ζωντανή», καθώς απουσιάζει η πολιτική βούληση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του μοναδικού αυτού προϊόντος. Οι παραγωγοί βρίσκονται στη δίνη του υψηλού κόστους παραγωγής και της χαμηλής τιμής διάθεσης του προϊόντος, που συνεχίζει να μένει στα αζήτητα και να εγκαταλείπεται.

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα και η υποχρέωση για παράδοση κατ’ ελάχιστον 150 κιλών ανά στρέμμα ξηρού προϊόντος, αφήνουν εκτός αρκετούς παραγωγούς, έαν ληφθεί υπόψη και η φετινή μειωμένη παραγωγή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του περονόσπορου. Το θέμα αυτό μάλιστα, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και στη συνάντηση που είχε, ύστερα από αίτημά της, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη. Ο πρόεδρος της Ομάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, καθώς και ο αντιπρόεδρος, Σωτήρης Κακαλέτρης, αναφέρθηκαν στη ζοφερή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η καλλιέργεια μαύρης κορινθιακής σταφίδας, ενώ ζητήθηκε η μείωση του πλαφόν. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο κ. Βαλιανάτος, το ποσό των 3.518.628 ευρώ δεν αποτελεί σημαντική ενίσχυση, παρά μόνο μια μικρή βοήθεια σε δύσκολους καιρούς, αφού αντιστοιχεί σε περίπου 50 ευρώ ανά στρέμμα και καθορίζεται πάντα με βάση όσα δηλώνει ο αγρότης στο ΟΣΔΕ.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η Συνδεδεμένη Ενίσχυση έχει τοποθετηθεί για την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου, αναγκάζει τους παραγωγούς να παραδίδουν προϊόν εντός αυτού του διαστήματος με οποιοδήποτε κόστος. Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, είναι πολύ πιθανό, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, να δοθεί παράταση από το αρμόδιο υπουργείο.

Στο 1,40 ευρώ/κιλό η κατώτατη τιμή

Κατώτατη τιμή 1,40 ευρώ το κιλό για τις παραλαβές κορινθιακής σταφίδας νέας εσοδείας εξήγγειλε ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), Θανάσης Σωτηρόπουλος. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η ΠΕΣ πέρυσι, προκειμένου να στηρίξει την τιμή της σταφίδας, έδωσε στο ξεκίνημα της συγκέντρωσης μια τιμή 1,25 ευρώ και τη διατήρησε περίπου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, η τιμή έπεσε και η σταφίδα έφτασε να αγοράζεται από τους εμπόρους μέχρι και 0,60 ευρώ το κιλό. «Φέτος, με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παραγωγής, πλέον μπορεί να οριστεί μια πολύ καλύτερη τιμή με πρωτοβουλία της ΠΕΣ», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου.