Δυτική Ελλάδα: Πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την ακαρπία της ελιάς

Αξιοσημείωτη μείωση της παραγωγής ελαιoλάδου στην Ηλεία δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για φέτος στον νομό, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που επικράτησαν τους μήνες Απρίλιο – Μάιο, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, που επηρέασαν τα άνθη και την καρπόδεση. Όπως όλα δείχνουν, η φετινή ακαρπία ξεκινά από 50% και φτάνει ακόμα και το 90% σε διάφορες περιοχές των δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ήλιδας.

Το θέμα τέθηκε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, να τονίζει πως το έντονο φαινόμενο της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα δεν περιορίζεται μόνο στην Ηλεία, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Επεσήμανε πως έχουν γίνει παρεμβάσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόταση για στρεμματική ενίσχυση, με θετική ανταπόκριση εκ μέρους του υπουργείου.

Φάκελος για αποζημιώσεις

Παράλληλα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», θα σταλεί στα τέλη του χρόνου ολοκληρωμένος φάκελος για να αποζημιωθούν πρώτα όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και, στη συνέχεια, όλοι οι υπόλοιποι. «Ο φάκελος θα περιέχει όλα τα στοιχεία που αφορούν την καλλιέργεια, τις ζημιές που έχουν προκληθεί, το μέγεθος της ακαρπίας και ό,τι άλλο απαιτείται. Πέρυσι, το ίδιο είχε συμβεί με τη Γαλλία και την Ισπανία, όπου λόγω της ακαρπίας, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, αποζημιώθηκαν οι πληγέντες από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε στην «ΥΧ», καθιστώντας σαφές πως η περιφέρεια θα στηρίξει και θα προστατεύσει με ό,τι μέσο διαθέτει το ελαιόλαδο.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, έγινε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσιο Σταμενίτη, όπου και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι υπάρχει βούληση ο ΕΛΓΑ να αλλάξει με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, τις αποζημιώσεις στις ελιές, που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά, το υπουργείο φαίνεται να έχει την πρόθεση να αξιοποιήσει ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, για το θέμα της ακαρπίας, έχει ζητηθεί νέα συνάντηση με τον υφυπουργό, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας.