ΕΑΕ 2022: Αγωνιούν οι παραγωγοί για την προκαταβολή της Βασικής, καθησυχάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Χωρίς την ολοκλήρωση των ελέγχων μεταβίβασης η πληρωμή

Με την αρχή της νέας εβδομάδας ξεκινάει η περίοδος κατά την οποία και η Ελλάδα δύναται να χορηγήσει νωρίτερα την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης στους παραγωγούς για το έτος 2022.

Όλες οι πληροφορίες που διαρρέονται από το ΥΠΑΑΤ τοποθετούν την πληρωμή την Τετάρτη 19/10 ή την Πέμπτη 20/10, με πολλούς ωστόσο παραγωγούς να εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους σχετικά με το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ακριβώς η προκαταβολή της ενίσχυσης, φοβούμενοι ότι πολλοί μπορεί να μην λάβουν χρήματα.

Όπως λένε, είναι πολύ σημαντικό για εκείνους η πληρωμή να γίνει με τον καλύτερο τρόπο, ειδικά σε μία περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, που το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη και υπάρχει πραγματική ανάγκη για ρευστότητα.

Εξάλλου, τα συνεχή προβλήματα που ακολουθούν μέχρι σήμερα την ΕΑΕ 2022, λόγω της νέας εφαρμογής, εντείνουν την αγωνία των περισσότερων. Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζεται καθησυχαστικός, με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Ε. Σημανδράκο, να απαντά στην «ΥΧ» ότι «στόχος μας είναι μία πιο καλή, πιο γρήγορη και αντικειμενική πληρωμή».

Σύμβαση με Πειραιώς

Μόλις την Πέμπτη 13/10/22, υπεγράφη η σύμβαση χρηματοδότησης, τήρησης και ταμειακής διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε από το Ελληνικό Δημόσιο, για την τετραετία 2022-2026, την τήρηση, την ταμειακή διαχείριση και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ). Το έργο συνδέεται με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους έως 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

«Στόχος είναι η έγκαιρη πληρωμή των κοινοτικών-εθνικών ενισχύσεων, που προβλέπονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, στους δικαιούχους», σημειώνεται από την πλευρά της Τράπεζας, η οποία εξηγεί ότι «με τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης, για το έτος 2022, προς τους δικαιούχους αγρότες».

Μεταβιβάσεις και Βοσκοτόπια

Τι θα γίνει όμως με τις μεταβιβάσεις; Η «ΥΧ» έχει αποκαλύψει εδώ και δύο εβδομάδες τα προβλήματα όσον αφορά τον έλεγχό τους. Σε επικοινωνία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ένα ποσοστό δικαιούχων θα μείνει εκτός πληρωμής. «Θα είναι όμως ένα μικρό ποσοστό, που θα χρειαστεί να ελεγχθεί στη συνέχεια, όπως για παράδειγμα σε θέματα κληρονομιάς», διευκρινίζεται.

Όσο για τα βοσκοτόπια, και για αυτά ο Οργανισμός εμφανίζεται απόλυτα καθησυχαστικός. Χωρίς να μας δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ απαντά πως το θέμα με την κατανομή των βοσκοτόπων έχει δρομολογηθεί. «Ό,τι γίνεται κάθε χρόνο», ήταν η λακωνική απάντηση, με την υποσημείωση ότι από εβδομάδα θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες επί της διαδικασίας.

Επιστροφή στο παρελθόν

Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διαδικασίες που κάποτε εκτελούνταν γρήγορα και μηχανογραφικά επιστρέφουν σε… παραδοσιακές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι και το 2021 τα ΚΥΔ είχαν στη διάθεσή τους, μέσω της εφαρμογής της ΕΑΕ, το μενού των Διοικητικών Πράξεων ΑΦΜ, που τους παρείχε τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα διαγραφής ΕΑΕ ή/και αλλαγής IBAN, συνοδευόμενο από επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, το μενού αυτό δεν υπάρχει στο φετινό περιβάλλον της εφαρμογής.

Αντιθέτως, στις 7/10/2022 τα ΚΥΔ έλαβαν ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με θέμα «ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ αιτήσεων ΕΑΕ 2022 & Διορθώσεις ΙΒΑΝ», βάσει της οποίας καλούνταν να υποβάλλουν αιτήματα διαγραφής ΕΑΕ στέλνοντας σχετικό email στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού, ενώ οι αλλαγές IBAN μπορούσαν να υλοποιηθούν απευθείας στην εφαρμογή της ΕΑΕ κατά το διάστημα 7/10/2022 έως 10/10/2022 στις 12 το βράδυ. Μάλιστα, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αλλαγή IBAN θα πρέπει να διατηρηθούν στα γραφεία των ΚΥΔ, ώστε να χρησιμοποιηθούν, εφόσον ζητηθούν.

Monitoring

Εν τω μεταξύ, στις 8 Οκτωβρίου έκλεισε και το σύστημα για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του monitoring (διορθώσεις) και σταμάτησε η εισαγωγή νέων στοιχείων για τις προγραμματισμένες εργασίες της προκαταβολής. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ληφθούν υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερες διορθώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί», ανέφερε σχετικά σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Σημειώνεται ότι, μετά την πληρωμή, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2022, οπότε και θα δημοσιευτεί και η σχετική εγκύκλιος, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.