Εαρινές Σπορές: Στον αστερισμό του καλαμποκιού οι αγρότες

Με το ημερολόγιο να γράφει τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, η αντίστροφη μέτρηση για τις εαρινές σπορές, αρχής γενομένης από το καλαμπόκι, έχει ξεκινήσει. Η «ΥΧ» συνομίλησε με αγρότες από διάφορες περιοχές και με γεωπόνους μεγάλων εταιρειών εφοδίων, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει τις προθέσεις σποράς.

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει φέτος το καλαμπόκι, ενώ το βαμβάκι φαίνεται να υποχωρεί, αν και γνώστες των εαρινών σπορών θεωρούν ότι δεν είναι λίγες οι πιθανότητες να περιορίσει τις απώλειές του στο μίνιμουμ ή ακόμα και να παραμείνει σταθερό λόγω… ηλίανθου. Ως προς τον τελευταίο υπάρχει αβεβαιότητα, καθώς ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές στα συμβόλαια.

Σημαντική αύξηση αναμένεται για το καλαμπόκι

Με σύμμαχο τις καλές αποδόσεις, αλλά και τη Συνδεδεμένη των 55 ευρώ ανά στρέμμα, ενίσχυση που θεσπίστηκε στη νέα ΚΑΠ και με την οποία θα πριμοδοτηθεί για πρώτη φορά το προϊόν, αλλά για συγκεκριμένες περιοχές, το καλαμπόκι φαίνεται ότι θα κερδίσει εκτάσεις, τόσο από το βαμβάκι όσο και από τον ηλίανθο.

Ο πολύπειρος Δημήτρης Δημογιάννης από τη Λαμία καλλιεργεί διάφορες εκτάσεις με αροτραία. Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» μας είπε: «Εκτίμησή μου είναι ότι το καλαμπόκι θα ανέβει σημαντικά σε εκτάσεις από 20% έως 30%, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παραδοσιακά πιάνουν μεγάλες αποδόσεις. Αυτό παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι είναι πολύ πιεσμένοι και πιθανώς η ζήτηση να είναι μειωμένη».

Ο υπεύθυνος σπόρων Βόρειας Ελλάδας της ADAMA, Σάββας Ενεπέκογλου, δήλωσε στην «ΥΧ» τα εξής: «Ακόμη είναι νωρίς. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή το ενδιαφέρον ως προς το βαμβάκι είναι υποτονικό έως και αρνητικό σε κάποιες περιοχές, κυρίως λόγω της μείωσης της τιμής, που στο ζενίθ είχε φτάσει και στα 90 λεπτά/κιλό. Στις περιοχές όπου υπάρχουν περισσότερες επιλογές προϊόντων, οι παραγωγοί φαίνεται ότι θα μειώσουν το βαμβάκι, όπως για παράδειγμα στον Νομό Σερρών όπου θα υπάρχει και η επιδότηση στο καλαμπόκι. Σε ορισμένες περιοχές εκτιμούμε ότι το βαμβάκι θα κρατήσει δυνάμεις, αλλά προϋπολογίζουμε μια μείωση καλλιεργούμενων εκτάσεων από 10% έως 15%. Η μείωση αυτή θα πάει σε καλαμπόκι, ηλίανθο και κάποια ψυχανθή».

Στη Φλώρινα, ο Θανάσης Διαμαντής σκοπεύει να αυξήσει τις εκτάσεις του καλαμποκιού που καλλιεργεί: «Φέτος, θα προχωρήσω σε μια αύξηση περίπου 10%. Ευτυχώς οι αποδόσεις μας είναι πολύ ικανοποιητικές. Στην περιοχή μας αδίκως δεν θα επιδοτηθεί η καλλιέργεια, αν και τα δεδομένα δείχνουν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι σε καλή κατάσταση. Τα λιπάσματα είναι λίγο μειωμένα, όμως οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι αγόρασαν ακριβά και συγκρατούν τις μειώσεις».

Στεναχώρια για το βαμβάκι, αλλά και ευμετάβλητα δεδομένα

Σε ό,τι αφορά το βαμβάκι, η σημαντική μείωση στην τιμή, που κάποτε φλέρταρε ακόμα και με το 1 ευρώ (και βρίσκει πάντως το προϊόν με σημαντικά υψηλότερη τιμή σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών), φαίνεται πως θα οδηγήσει αρκετούς σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ο Χρήστος Τσιμερίκας, παραγωγός από το Κιλκίς καλλιεργεί ελαιοκράμβη, βαμβάκι και καλαμπόκι.

Όπως μας είπε, θα μειώσει τις εκτάσεις του βαμβακιού: «Στα ποτιστικά που διαθέτω, βάζω και καλαμπόκι και βαμβάκι. Υπάρχει στεναχώρια για το βαμβάκι. Προσωπικά, θα μειώσω κατά 15% το βαμβάκι, ενώ θεωρώ ότι σε άλλες περιοχές η μείωση μπορεί να φτάσει και το 20%-25%, ιδιαίτερα όπου η άρδευση κοστίζει πολύ λόγω γεωτρήσεων.

Στις περιοχές όπου η άρδευση γίνεται από ΤΟΕΒ ή καναλέτο, το βαμβάκι θα διατηρήσει περισσότερες εκτάσεις. Όταν, όμως, το κόστος άρδευσης σ’ εμάς είναι 70 ευρώ/στρέμμα και πάει όλη η Συνδεδεμένη στο νερό, δεν μας συμφέρει. Σε άλλες περιοχές του Κιλκίς, συνάδελφοί μου λένε ότι θα αντικαταστήσουν το βαμβάκι με καλαμπόκι λόγω της Συνδεδεμένης».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ένα πλεονέκτημα του καλαμποκιού έναντι του βαμβακιού είναι ότι έχει λιγότερες εργατοώρες από τον παραγωγό και δεν χρειάζεται εργάτες, σε σύγκριση με το βαμβάκι». Ο νεαρός σε ηλικία (39), αλλά έμπειρος αγρότης, τα τελευταία χρόνια προτιμά την ελαιοκράμβη από τον ηλίανθο για την αμειψισπορά, λόγω καλύτερων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας, Βασίλης Στρατίκης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Προβλέπεται μια μείωση στο βαμβάκι από 5% έως 10%. Ο κόσμος έχει στο μυαλό του τα 80 και 90 λεπτά και του κόπηκε η όρεξη με τη μείωση της τιμής. Το καλαμπόκι θα παραμείνει σταθερό ή θα “τσιμπήσει” ένα 5%. Το 80% της Καρδίτσας είναι εκτός της νέας επιδότησης. Υπάρχει κόσμος που βλέπει την τιμή στα 27 λεπτά και ακόμα το σκέφτεται για βαμβάκι».

Ο προϊστάμενος προϊόντων της «Κ&Ν Ευθυμιάδης», Γιάννης Εμμανουήλ, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός αναφορικά με τη διαμόρφωση των φετινών ισορροπιών, χαρακτηρίζοντας τη χρονιά απρόβλεπτη και την αγορά ευμετάβλητη:

«Όλα είναι υπό αίρεση. Το μόνο βέβαιο φαίνεται να είναι μια αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα του καλαμποκιού. Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα: Αν δεν έρθουν οι απαραίτητες βροχές στο καλαμπόκι, μπορεί να μπεις μέσα, με το βαμβάκι είναι κάπως καλύτερα. Επίσης, κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν εκκρεμότητες και μεγάλα ερωτήματα στους συσχετισμούς βαμβακιού και ηλίανθου. Οι τιμές στον τελευταίο δεν έχουν ανακοινωθεί. Πέρσι κάποιες εταιρείες δεν πούλησαν όλη την παραγωγή που συγκέντρωσαν και θα πρέπει να δούμε αν αυτό θα οδηγήσει τα φετινά συμβόλαια σε μείωση τιμής. Στο σύνολο της χώρας το βαμβάκι δείχνει ότι θα είναι ελαφρώς μειωμένο. Όμως, μπορεί τα δεδομένα να αλλάξουν και, τελικά, το βαμβάκι να παραμείνει σταθερό, λόγω κυρίως της υποχώρησης του ηλίανθου. Δεν θα μου προκαλέσει εντύπωση αν χαθούν ακόμα και 200.000 στρέμματα, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό θα αντικατασταθούν με βαμβάκι, ιδιαίτερα στη Θράκη, αντισταθμίζοντας τις απώλειες του βαμβακιού στη Θεσσαλία».

Στην παραπάνω λογική κινείται και η δήλωση του βαμβακοπαραγωγού Τάσου Τσακμάκη από την Κομοτηνή: «Τα ίδια στρέμματα θα βάλουμε σε σύγκριση με πέρσι, ασχέτως αν έχει πέσει η τιμή παραγωγού. Εφόσον έχουμε τον εξοπλισμό, τη μηχανή σποράς και συγκομιδής και με δεδομένο ότι θα τα κάνουμε όλα μόνοι μας, ευελπιστούμε στο να μας αποφέρει κάτι η σεζόν. Στην περιοχή μας και να θέλουμε να βάλουμε καλαμπόκι δεν μπορούμε, γιατί τα έξοδα άρδευσης είναι πολλά».