EatORIGINal: Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι υπογραφές των Ευρωπαίων για διαφάνεια στην επισήμανση των τροφίμων

GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και ΚΕΠΚΑ συνέβαλαν ως ελληνικοί φορείς υλοποίησης στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Ξεπέρασε τον στόχο της, συγκεντρώνοντας 1,1 εκατομμύρια υπογραφές, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών EatORIGINal «Μάθε τι τρως», με την οποία οι Ευρωπαίοι, μέσω 17 μη κυβερνητικών οργανισμών και φορέων, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικοί φορείς υλοποίησης GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών), διεκδικούν από την ΕΕ μεγαλύτερη διαφάνεια στην επισήμανση των τροφίμων.

Ξεπερνώντας το φράγμα του ενός εκατομμυρίου υπογραφών η πρωτοβουλία μπορεί πλέον να διεκδικήσει από την ΕΕ την επιβολή υποχρεωτικών επισημάνσεων προέλευσης για όλα τα προϊόντα διατροφής, με στόχο την πρόληψη της απάτης, την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και τη διασφάλιση των καταναλωτών ότι λαμβάνουν σωστή πληροφόρηση γύρω από την προέλευση των τροφίμων.

Μέσω της εκστρατείας, που έκλεισε σε επίπεδο συμμετοχών στις 2 Οκτωβρίου 2019, οι πολίτες της ΕΕ καλούν πλέον την Επιτροπή να θεσπίσει κανόνες στους παρακάτω τρεις άξονες, σε ό,τι αφορά την επισήμανση των τροφίμων:

1. Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης σε όλα τα επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κοινότητα, χωρίς παρέκκλιση για τα καταχωρισμένα εμπορικά σήματα και τις γεωγραφικές ενδείξεις.

2. Υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των πρωταρχικών συστατικών στα μεταποιημένα τρόφιμα, όταν αυτή διαφέρει από την προέλευση του τελικού προϊόντος.

3. Βελτίωση της συνέπειας των ετικετών, ώστε να περιέχουν, για παράδειγμα, εναρμονισμένες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής και μεταποίησης που ακολουθούνται, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Η Ιταλική Coldiretti, ως εκπρόσωπος της εκστρατείας, ανακοίνωσε πρόσφατα τον αριθμό των υπογραφών, επιμένοντας στη θέση της ότι ο νέος εφαρμοστικός νόμος, που αφορά τον Κανονισμό της ΕΕ του 2011 για την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές σε σχέση με τα τρόφιμα, εξακολουθεί να φέρει το ρίσκο της παραπλάνησης, παρότι έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2020.

Το αίτημα της Ιταλίδας υπουργού Γεωργίας για αναβολή ενός έτους, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του κανονισμού, έχει τη στήριξη του προέδρου της Ιταλικής Συνομοσπονδίας, Ettore Prandini, δεδομένου ότι η Coldiretti θεωρεί ότι η κοινοτική νομοθεσία αποτελεί «ένα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω» και, μάλιστα, σε σύγκριση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχει λάβει η γειτονική χώρα (σ.σ. όπως την επισήμανση προέλευσης στο σιτάρι που χρησιμοποιείται για τα μακαρόνια).

«Οι καταναλωτές απαιτούν ενημέρωση ως προς την προέλευση των τροφίμων ολοένα και πιο έντονα, αλλά με την υπάρχουσα νομοθεσία υπάρχει κίνδυνος παραπλάνησής τους και έκθεσής τους στον κίνδυνο της απάτης.

Οι πληροφορίες προέλευσης λείπουν σημαντικά από πολλά τρόφιμα όπως το κρέας, το γάλα, τα γαλακτοκομικά, τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και προϊόντα όπως η ζάχαρη και το αλεύρι», υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα της εκστρατείας.