Ο Έβρος στέκεται στις δυνάμεις των ανθρώπων του
Οταν οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, όπως στην περίπτωση του Έβρου και της Δαδιάς, μόνο η δύναμη των ανθρώπων μπορεί να δημιουργήσει την ελπίδα ότι σπίτια, χωράφια, ζώα και προοπτικές μπορούν να ξαναγεννηθούν.
Η φωτιά για τους Σουφλιώτες ήταν τρομακτική, ιδιαίτερα η βραδιά της περασμένης Πέμπτης. Κατέβηκε και έφτασε στα όρια της πόλης, μόλις στα 500 μέτρα πριν από τα πρώτα σπίτια. «Σωθήκαμε από θαύμα. Την τελευταία στιγμή ο αέρας γύρισε ξαφνικά από νοτιά σε βοριά, η φωτιά πήγε προς τα πίσω και γλυτώσαμε», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο σχεδιαστής, κλωστοϋφαντουργός και βιοτέχνης Γεώργιος Τσιακίρης. Σημειώνει ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχουν απώλειες σε κτήματα και αμπέλια, τονίζοντας τον καίριο ρόλο πυροσβεστών και κατοίκων εθελοντών στην κατάσβεση της φωτιάς.
Σε ερώτηση για τις συνέπειες στο brand «μετάξι Σουφλίου», απαντά ότι θα αντέξει για ακόμη μία φορά, καθώς ξεπέρασε πολέμους, διαμελισμό των συνόρων και πανδημίες, γεγονός που ενισχύεται από τον μικρό αριθμό απωλειών.
Τονίζει ότι λαμβάνουν διαρκώς μηνύματα συμπαράστασης από συνεργάτες τους, όπως το Σουηδικό Ινστιτούτο που επικοινώνησε και με τον Δήμο Σουφλίου, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν και θα ενισχύσουν το πρόγραμμα. «Η απώλεια προέρχεται από την απουσία επισκεψιμότητας στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, γιατί καταργείται το δίπολο επισκεψιμότητας Δαδιά – Σουφλί. Δυστυχώς, έχει καεί το 90% του δάσους». Ελπίζει τα εναπομείναντα αρπακτικά και οι αισιόδοξες επιστημονικές απόψεις που μιλούν για ανάκαμψη του δάσους να επικρατήσουν.
Στο μεταξύ, συντάσσονται προτάσεις για την επόμενη μέρα, ενώ έγινε αποδέκτης μηνύματος από πολύ καλό φίλο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού που δήλωσε ότι θα βοηθήσει συστήνοντας μία μελέτη κρίσης για τη διαχείριση της κατάστασης.
Ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρέπει να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους. «Η πολιτεία φάνηκε κατώτερη των καταστάσεων σε πολλές περιπτώσεις, καθώς ορισμένες μέρες δεν υπήρξαν καθόλου πτητικά μέσα και η φωτιά πήρε τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να καούν περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα».
Αγελάδες στο αμπέλι
Η βιολόγος και αμπελουργός-οινολόγος Κική Χατζησάββα μετρά σοβαρές απώλειες στη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια των 70 στρεμμάτων και 100 ελαιοδέντρων, από τα οποία επέζησαν πέντε, ηλικίας 100 ετών.
Το μικρό της οινοποιείο κοντά στην Αλεξανδρούπολη επέζησε. Η φωτιά άρχισε να πλησιάζει στις 21 Αυγούστου από δύο μέτωπα, τον Άβαντα και τη Δαδιά. Τα ξημερώματα της ερχόμενης μέρας, οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να αλλάξει κατεύθυνση. Πέρασε μέσα από όλο τον αμπελώνα και το οινοποιείο, όπου η ίδια πραγματοποιούσε εργασίες με το τρακτέρ και με λάστιχα από γεώτρηση και πυραυλάκια που έβρεχαν.
Η καλλιέργεια όσο και το οινοποιείο περιβάλλονται από ρέματα γεμάτα πουρνάρια, με συνέπεια οι φλόγες να είναι αρκετά υψηλές, όπως και το θερμικό φορτίο. Έφυγε και όταν επέστρεψε ένα κοπάδι αγελάδες είχαν βρει καταφύγιο μέσα στον αμπελώνα, από τον οποίο απέμειναν μόλις δύο – τρία στρέμματα.
Είχε ολική καταστροφή στη φετινή παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς σε ορισμένα σημεία κάηκε ολοσχερώς ο κορμός. Κατ’ επάγγελμα αγρότισσα, η κα Χατζησάββα δικαιούται να οινοποιεί μόνο δικά της σταφύλια. «Περπατώντας στο δάσος για χιλιόμετρα συναντάμε μόνο καμένη γη, καμένα ζώα και καμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις», περιγράφει με πικρία.
Πρώτα τα ζώα
Ο αν. προϊστάμενος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της ΔΑΟΚ Έβρου, Απόστολος Τζιμοτούδης, ως υπεύθυνος κρατικής αρωγής του Νομού Έβρου, εξηγεί ότι από την κρατική αρωγή δημιουργήθηκαν τέσσερις επιτροπές, οι τρεις για τις αγροτικές επιχειρήσεις.
Οι δηλώσεις γίνονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και για τις εμπορικές επιχειρήσεις στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Αντιπεριφέρειας. Οι επιτροπές δημιουργήθηκαν άμεσα με την εκδήλωση της φωτιάς. Μέχρι τώρα, έχουν καταγεγραμμένα περίπου 3.500 μικρά ζώα, αιγοπρόβατα μαζί με τα απολεσθέντα. Τα καμένα είναι 2.700 και 800 τα χαμένα. Επίσης, κάηκαν περίπου 2.500 κυψέλες.
«Δίνουμε προτεραιότητα στη ζωική παραγωγή, γιατί απαιτείται άμεση αποκατάσταση των στάβλων, ώστε να φιλοξενήσουν οι παραγωγοί τα ζώα τους», εξηγεί, λέγοντας ότι κάηκαν 80 ποιμνιοστάσια. Η περιφέρεια προμήθευσε άμεσα ζωοτροφές και μέσω του υπουργείου θα έρθουν ζωοτροφές για τρεις μήνες, καθώς και για τα μελίσσια.
Στη φυτική παραγωγή, υπολογίζεται ότι έχουν καεί 100.000 με 120.000 ελαιόδεντρα, από τα 220.000 καταγεγραμμένα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται αυτά που καλλιεργούν όσοι δεν έκαναν δήλωση καλλιέργειας το 2022 και το 2023, η οποία χρειάζεται να προηγείται της ημερομηνίας πυρκαγιάς. «Κάηκε το 50% της δασικής έκτασης του Έβρου, καθώς και ορισμένες μόνιμες φυτείες, όπως οπωροφόρα δέντρα και λεβάντα», λέει.
Ο κ. Τζιμοτούδης αναφέρει ότι οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ εποπτεύουν το φυτικό κεφάλαιο. «Τα ΚΟΕ – πρώην ΠΣΕΑ θα ελεγχθούν από τον ΕΛΓΑ και θα αποζημιωθούν μέσω κρατικής αρωγής. Οι τρεις δικές μας επιτροπές βλέπουν όλα τα υπόλοιπα, μηχανήματα, μέσα παραγωγής, σωλήνες γεώτρησης, τρακτέρ κ.ά.», αναφέρει. Παρά το ελάχιστο προσωπικό, το δυναμικό τους βρίσκεται έξω για να κερδίσουν την επόμενη μέρα.