Έβρος: Η συχνότητα των πυρκαγιών στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς τον τελευταίο καιρό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία

«Από τα 2.630 στρέμματα που κάηκαν με βάσει τους υπολογισμούς του Φορέα Διαχείρισης, τα 930 περίπου βρίσκονται εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου. Οι εκτάσεις που επλήγησαν ήταν δασικές και αποτελούσαν πολύτιμες περιοχές φωλιάσματος για πολλά είδη, ενώ έρχονται να προστεθούν στα 6.000 στρέμματα που είχαν καεί τον περασμένο Οκτώβριο στην ίδια περιοχή» ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου κ. Σύλβια Ζακκάκ, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση από την πρόσφατη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Λευκίμη.

Όπως τόνισε, «η συχνότητα των πυρκαγιών στο Εθνικό Πάρκο τον τελευταίο καιρό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Μέσα σε 8 μήνες εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές στη σειρά και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για το Δάσος».

Η ίδια διευκρίνισε πως «η προσεγμένη αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με γνώμονα τη διατήρηση της οικολογικής ακεραιότητας και λειτουργιών της περιοχής θα πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο κριτήριο για τη φυσικότερη και γρηγορότερη επαναφορά της οικολογικής αξίας αυτών των περιοχών στο Εθνικό Πάρκο και σε αυτή την προσπάθεια ο Φορέας Διαχείρισης θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες», ενώ υποστήριξε πως «η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αποφυγή της ολοκληρωτικής καταστροφής ενός τόσο σημαντικού για τη βιοποικιλότητα τόπου και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί είναι μέσα από την ενεργή διαχείριση της βλάστησης, τη συστηματική και συντονισμένη επόπτευσή του και την διαρκή επαγρύπνηση όλων μας».

Πηγή: ertnews.gr