Eden Library: Πάνω από 7.000 φωτογραφίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στις καλλιέργειες

Φωτογραφικό υλικό και δεδομένα για δεκάδες καλλιέργειες, ζιζάνια, ασθένειες, εντομολογικές προσβολές, που έχουν συλλεχθεί από πραγματικές συνθήκες στο χωράφι με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα και κάμερες, είναι διαθέσιμες στην ψηφιακή πλατφόρμα Eden Library.

Πρόκειται για μία πλατφόρμα που απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά με ελληνική, όμως, προέλευση και επιχειρεί να βοηθήσει αγρότες, αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα εικόνας και υπηρεσίες που απαντούν σε προκλήσεις διάφορων καλλιεργειών. Η πλατφόρμα Eden Library είναι δημιούργημα της εταιρείας EdenCore, όπως αναφέρει στην «ΥΧ», ο συνιδρυτής της EdenCore και υποψήφιος διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Μυλωνάς.

«Η EdenCore είναι μία από τις πρώτες νεοφυείς εταιρείες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εταιρεία “γεννήθηκε” μέσα από το εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας και υλοποίησε την Eden Library. Στόχος της Eden Library είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνας και τα πραγματικά προβλήματα στον αγρό».

Aξιοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας

Απευθυνόμενη σε πολλούς και διαφορετικούς ενδιαφερόμενους, η πλατφόρμα διαθέτει ήδη περισσότερα από 7.000 δεδομένα εικόνας. Πιο αναλυτικά, «η Eden Library απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων στον αγροδιατροφικό τομέα εξαιτίας των δυνατοτήτων που παρέχει στην αξιοποίηση της εικόνας σε διαφορετικά στάδια της παραγωγής, από την επιλογή ποικιλιών στον σπόρο, μέχρι και τη διαλογή προϊόντων στο μετασυλλεκτικό στάδιο.

Χαρακτηριστικά, εταιρείες αγροτεχνολογίας, εταιρείες φυτοχημικών, ερευνητές, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί και γεωπόνοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή πλατφόρμα για να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα εικόνας και υπηρεσίες που απαντούν σε προκλήσεις διάφορων καλλιεργειών.

Ήδη, πάνω από 7.000 δεδομένα εικόνας είναι διαθέσιμα, των οποίων η συλλογή γίνεται με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα και κάμερες (π.χ. drones, θερμικές κάμερες) και περιλαμβάνουν σημαντικές προσβολές από εχθρούς, διατηρώντας πάντα την εγκυρότητα της διάγνωσης του προβλήματος μέσα από την εποπτεία των δεδομένων από τους επιστημονικά καταρτισμένους συνεργάτες μας», εξηγεί ο κ. Μυλωνάς.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι εταιρείες αγροτεχνολογίας και οι ερευνητές μπορούν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα ως ένα σημείο εύρεσης υψηλής ποιότητας εικόνων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Από την άλλη πλευρά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα όσοι ασχολούνται με την παραγωγή «και αναζητούν τρόπους να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες για μείωση κόστους ή να βελτιστοποιήσουν τη χρήση παραγωγικών πόρων», αναφέρει ο ίδιος.

Συλλογή δεδομένων

Από τη συλλογή στο χωράφι, μέχρι και την τελική μορφή των εικόνων στην πλατφόρμα, τηρείται ένα αυστηρό πρωτόκολλο, διασφαλίζοντας την ποιότητα των δεδομένων σε όλα τα στάδια. Συγκεκριμένα, η λήψη δεδομένων πραγματοποιείται με χρήση καμερών χρώματος, φάσματος, αλλά και θερμικές κάμερες σε περιβάλλον αγρού, θερμοκήπια και βιομηχανίες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.

Όπως εξηγεί ο κ. Μυλωνάς, «σταδιακά ενσωματώνουμε και εικόνες από drones και ρομποτικές πλατφόρμες, εμπλουτίζοντας έτσι τα διαθέσιμα δεδομένα που μπορούμε να παρέχουμε στους χρήστες μας. Για τις περιπτώσεις των εικόνων που εστιάζουν σε προσβολές από εχθρούς, τα δεδομένα συλλέγονται από την επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα μας και τους συνεργαζόμενους γεωπόνους πεδίου, που έχουν εμπειρία στη διάγνωση των συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Τέλος, στα άμεσα σχέδιά μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε χρήστες να ανεβάσουν τα δικά τους δεδομένα, αφού ικανοποιούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

Παγκόσμια αγορά

Το της πλατφόρμας δεν περιορίζεται στα ελληνικά γεωγραφικά όρια, αλλά απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά, αναφέρει ο κ. Μυλωνάς. «Εμπλουτίζουμε διαρκώς τα διαθέσιμα δεδομένα με νέες καλλιέργειες και σύντομα σκοπεύουμε να ενσωματώσουμε και το ψηφιακό μας ανθολόγιο, μια φιλόδοξη προσπάθεια να συγκεντρώσουμε πλήθος φυτών και εχθρών και να περιγράψουμε τα βασικά τους φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, για να διευκολύνουμε την αναγνώρισή τους.

Καταλήγοντας, συμπληρώνει ότι «η πλατφόρμα διεκδικεί το έπαθλο στον τρέχοντα διαγωνισμό καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας (NBG Business Seeds), καθώς διακρίθηκε στις δέκα καλύτερες ιδέες από τις συνολικά 255 συμμετοχές.