ΕΔΟΚ: Ενημέρωση για την υγιεινή στα σφαγεία

Την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων για την επιμόρφωση των επαγγελματιών του κρέατος, ανακοίνωσε για τις 27 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη (στο Ξενοδοχείο Πόρτο Παλλάς) η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ). Η πρόσκληση της ημερίδας βρίσκεται αναρτημένη, από τις 12/05/2016, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΔΟΚ (www.edokhellas.com).

Η οργάνωση της εκδήλωσης έγινε με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, σύμφωνα με τη βασική διεπαγγελματική αρχή της συνεννόησης και συνέργειας για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τους κλάδους του κρέατος.

Η ημερίδα πραγματοποιείται, από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) με τη συνεργασία της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και με τη στήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων – Κρέατος (ΠΣΒΣ-Κ), υπό την αιγίδα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου,

Απευθύνεται σε ιδιοκτήτες – επικεφαλής και στους υπεύθυνους παραγωγής των σφαγείων οπληφόρων ζώων και πτηνοσφαγείων των περιφερειών, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ταυτόχρονα μπορούν να συμμετάσχουν στελέχη του ΥΠΑΑΤ και των τοπικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς και άλλων φορέων και επαγγελματιών (κρεοπώλες, επεξεργαστές) σχετικών με τον τομέα του κρέατος. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους ενώ στους εκπροσώπους των σφαγείων θα δοθεί και επίσημη βεβαίωση συμμετοχής.

Η επιλογή του τόπου της διεξαγωγής της ημερίδας και των Περιφερειών έγινε για τη μείωση των εξόδων μετακίνησης των ενδιαφερομένων. Η εκδήλωση θα επαναληφθεί σύντομα και στις άλλες Περιφέρειες της χώρας ώστε να επιτύχουμε την πλήρη συμμετοχή και πληροφόρηση των ενδιαφερομένων.

Η αρμόδια Διεύθυνση και το Τμήμα Σφαγείων και Λοιπών Εγκαταστάσεων Κρέατος και Προϊόντων Κρέατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει εκδώσει ήδη εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες και της Διευθύνσεις Κτηνιατρικής τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης, ζητώντας παράλληλα την ενεργοποίησή τους για την συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

 

 • Προσέλευση – Υποδοχή:   08.30 – 09.00
 • 09:00 – 09:30: Εισαγωγικές ομιλίες από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων – Κρέατος και Τοπικούς Φορείς της περιοχής όπου εξελίσσεται η ημερίδα.
 • Α. Μέρος: 09.30 – 11.00 (Συντονιστής: Θωμάς Αλεξανδρόπουλος – Γενικός Δ/ντης Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ)
 • 09 30 -10 00: Αναισθητοποίηση των ζώων σύμφωνα με την Ενωσιακή Νομοθεσία.-  Πλευράκη Κατερίνα – Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε Θεσσαλονίκης)
 • 10 00 – 10 30: Χειρισμός των ζωικών υποπροϊόντων στα σφαγεία – Πλόσκα Βασιλική – Εισηγήτρια Τμήματος Ζωικών Υποπροϊόντων της Δ/νση Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΑΑΤ.
 • 10 30 – 11 00: Ιχνηλασιμότητα του Κρέατος – Γεωργία Μεθενίτου – Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΑΑΤ
 • 11.00 -11.30: Διάλειμμα
 • Β. Μέρος: 11.30 – 13.00 (Συντονιστής: Γεωργία Μεθενίτου – Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΑΑΤ)
 • 11 30 – 11 45: Υγιεινή χώρου και Προσωπικού σφαγείων – Παπαδάκη Παναγιώτα – Προϊσταμένης Τμήματος της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΑΑΤ.
 • 11 45 – 12 15: : Υγιεινή της σφαγής – Παπαδάκη Παναγιώτα – Προϊσταμένη Τμήματος της Δ/νσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ΥΠΑΑΤ.
 • 12 15 – 12.45: Ψύξη του σφάγιου και του κρέατος: Επιδράσεις στην ποιότητα  – Ραμαντάνης Σπύρος – DVM, Dr. med. vet., Dipl. ECVPH – Meat&Meat Products
 • 12.45 – 13.00:  Τεχνολογία και Τεχνικές ψύξης θαλάμων σφαγείων και μέσων μεταφοράς σφάγιων  – Λαζαρίδης Δημήτρης – Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος.
 • 13.00 – 14.00:  Συζήτηση (Συντονιστής: Γεωργούδης Ανδρέας – Καθηγητής, Εντ. Σύμβουλος ΕΔΟΚ)
 • Στο πάνελ συμμετέχουν:  οι ομιλητές και οι: Θωμάς Αλεξανδρόπουλος – Γενικός Δ/ντης Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Μεγαλοβασίλης Βασίλης- Πρόεδρος ΠΣΒΣ.Κ, Μωραΐτης Στέφανος- Προϊστ. Τμημ. Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ ΠΕ Θες/νίκης.
 • 14.00 –  16.00:  Γεύμα