Κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένη είναι η αγροτική κοινότητα της Ευρώπης με την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με τη μεταφορά έως και 7,5 δισ. ευρώ από τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ στα μέτρα στήριξης που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Πριν από μερικές μέρες, η παρουσίασε το νέο σχέδιό της, ονόματι REPowerEU. Η ύψους 300 δισ. ευρώ δράση αποσκοπεί στην αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας, την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού εφοδιασμού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν οι ρωσικές εισαγωγές ενέργειας έως το 2027.

Μεταξύ των πρόσθετων επενδύσεων, το REPowerEU δίνει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να μεταφέρουν εθελοντικά ένα σημαντικό ποσό κονδυλίων από ορισμένα ταμεία της ΕΕ, όπως η Πολιτική Συνοχής και η ΚΑΠ, για λογαριασμό του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Ωστόσο, αυτή η ευελιξία στη χρήση των κονδυλίων της ΚΑΠ δεν έχει τύχει καλής υποδοχής από τους αγρότες. «Η χρήση κονδυλίων από τα εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο εάν οι επενδύσεις του REPowerEU δρομολογούνται από την αγροτική κοινότητα», αναφέρει επιστολή των κεντρικών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων COPA-COGECA με αποδέκτρια την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

www.euractiv.com