ΕΕ: Η Ελλάδα ανάμεσα στα 12 κράτη-μέλη που εναντιώνονται στο εργαστηριακό κρέας

Τι αναφέρει το σχετικό έγγραφο που υπογράφουν οι χώρες

Η νεοσύστατη ευρω-συμμαχία ενάντια στο συνθετικό κρέας, η οποία προέκυψε μετά από πρωτοβουλία της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, αριθμεί πλέον 12 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 23 Ιανουαρίου, με τον συνασπισμό να ζητά να μην επιτραπεί η κυκλοφορία του εργαστηριακού κρέατος στην αγορά της ΕΕ, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το «κρέας» που καλλιεργείται στο εργαστήριο θεωρείται ως ένας τρόπος να μειωθούν οι υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Επιπλέον, ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων το θεωρούν μονόδρομο για τη μείωση των θανατώσεων και των κακών συνθηκών διαβίωσης των εκτρεφόμενων ζώων.

Ωστόσο, οι υπουργοί της Αυστρίας και της Ιταλίας δήλωσαν ότι χρειάζεται πρώτα να διεξαχθεί μια δημόσια διαβούλευση και μια ολοκληρωμένη μελέτη επιπτώσεων του συνθετικού κρέατος και στη συνέχεια, εάν –όπως φαίνεται πιθανό– εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση, θα πρέπει να επισημανθεί με σαφήνεια.

Ο υπουργός Γεωργίας της Αυστρίας, Norbert Totschnig, πρόσθεσε ότι το συνθετικό κρέας -το οποίο είναι ήδη εγκεκριμένο για πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ- «δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμο με το φυσικά παραγόμενο κρέας», καθώς έχει παραχθεί «υπό συνθήκες αποστείρωσης, με όλα τα είδη τεχνητών προσθέτων και με υψηλή ενεργειακή απαίτηση».

Ο Ιταλός ομόλογός του, Francesco Lollobrigida, χαρακτήρισε το εργαστηριακό κρέας «δυνητικό κίνδυνο για την Ευρώπη από πολλές απόψεις», τόσο για την υγεία όσο και το περιβάλλον. Δήλωσε, δε, ότι εννέα άλλες χώρες έχουν προσχωρήσει σε αυτήν τη θέση, όπως ορίζεται σε ένα υπογεγραμμένο έγγραφο που κυκλοφόρησε στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Το σημείωμα προς τους υπουργούς Γεωργίας

Οι 12 χώρες που υπογράφουν το έγγραφο προειδοποιούν σχετικά με τις πιθανές συνέπειες του συνθετικού κρέατος: «Αυτή η πρακτική απειλεί τις πρωτογενείς μεθόδους παραγωγής τροφίμων που βασίζονται στο αγρόκτημα».

Το σημείωμα συντάχθηκε από τις αντιπροσωπείες της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και υποστηρίζεται από την Τσεχία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.