ΕΕ: Ένα τουρκικό τυρί για πρώτη φορά στον κατάλογο των ΠΟΠ προϊόντων

Ο λόγος για το κρεμώδες υπόλευκο «Ezine Peyniri» της επαρχίας Τσανάκκαλε

Την πρώτη καταχώριση ενός τυριού από την Τουρκία στον κατάλογο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν. Ο λόγος για το τυρί του Εζινέ (Ezine Peyniri). Το «Ezine Peyniri» είναι ένα κρεμώδες τυρί, χρώματος υπόλευκου, το οποίο παρασκευάζεται με μείγμα αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος και ωριμάζει σε άλμη για τουλάχιστον οκτώ μήνες, γεγονός που του προσδίδει τη χαρακτηριστική ξινή και ήπια γλυκιά γεύση του. Ανάλογα με την εποχή, το πρόβειο γάλα αναμειγνύεται σε ποσοστό 35%-45%· με κατσικίσιο γάλα σε ποσοστό τουλάχιστον 40% και αγελαδινό γάλα σε ποσοστό 25% κατ’ ανώτατο όριο.

Οι αγελάδες και τα αιγοπρόβατα γαλακτοπαραγωγής που παράγουν την πρώτη ύλη για το «Ezine Peyniri» τρέφονται μόνο με χορτονομές προερχόμενες από επιλεγμένα σημεία της επαρχίας Τσανάκκαλε, στην περιοχή του Μαρμαρά. Αυτές οι τοποθεσίες αντανακλούν μια μεταβατική ισορροπία μεταξύ του κλίματος της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Διακρινόμενη από ημίυγρες, ιδιαίτερα βρόχινες και θυελλώδεις κλιματικές συνθήκες, η περιοχή διαθέτει πλούσια χλωρίδα εκατοντάδων αρωματικών φυτών. Η ποιότητα του γάλακτος είναι αποτέλεσμα της μεθόδου ελεύθερης βοσκής για τη γαλακτοπαραγωγή, καθώς και της αφθονίας και της ποιότητας των χορτονομών που απαντούν στην περιοχή.

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας, Ιμπραήμ Γιουμακλί, χαρακτήρισε την απόφαση για το «Ezine Peyniri» ως «ιδιαίτερης σημασίας, καθώς πρόκειται για την πρώτη τουρκική ποικιλία τυριού που λαμβάνει καθεστώς γεωγραφικής ένδειξης από την ΕΕ».