ΕΕ: Η Ευρωβουλή «φρενάρει» τις επιδιώξεις της βίγκαν καμπάνιας για τα σχολικά μενού

Η εγκεκριμένη μελέτη αποκλείει το φυτικό γάλα, προς απογοήτευση των ακτιβιστών

«Μπλόκο» στην εκστρατεία για περισσότερες βίγκαν επιλογές στα σχολικά μενού αποφάσισε να θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας μια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία. Η εγκεκριμένη μελέτη ευνοεί τα μη επεξεργασμένα, βιολογικά και τοπικά παραγόμενα τρόφιμα, αλλά αφήνει εκτός τις φυτικές εναλλακτικές.

Η έκθεση, η οποία στοχεύει στον εξορθολογισμό της διαχείρισης του προγράμματος, αναφέρει επίσης ότι τα προϊόντα που διανέμονται στα σχολεία της ΕΕ «πρέπει να προέρχονται από τα κράτη-μέλη και να μην είναι επεξεργασμένα, όπου είναι εφικτό βιολογικά, τοπικής παραγωγής και, ει δυνατόν, με ευρωπαϊκές ενδείξεις ποιότητας», με τουλάχιστον το 25% των βιολογικών προϊόντων να προωθούνται για υιοθέτηση.

Αντιθέτως, προϊόντα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, λίπη, άλατα και γλυκαντικές ουσίες «δεν θα πρέπει να επιτρέπονται», ενώ οι τροπολογίες που κατατέθηκαν για την ένταξη ροφημάτων φυτικής προέλευσης στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος απορρίφθηκαν.

Η Ρουμάνα ευρωβουλευτής Carmen Avram, η οποία συνέταξε την έκθεση, κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να υπερψηφίσει την πρόταση, προκειμένου «να μπει τέλος στον αποκλεισμό των παιδιών με δυσανεξίες, αλλεργίες και περιορισμούς στα τρόφιμα». Όπως είπε, το 24% των μαθητών που ερωτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σχολικό πρόγραμμα της ΕΕ λόγω κάποιας ασθένειας ή έλλειψης εναλλακτικών επιλογών.

Η Avram κάλεσε, επίσης, την Κομισιόν να αυξήσει τον προϋπολογισμό που διατίθεται για τη διανομή φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, προκειμένου να αντισταθμίσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να καταργηθεί το κριτήριο, σύμφωνα με το οποίο οι πιο οικονομικά προσιτές προσφορές έχουν προτεραιότητα κατά την ανάθεση συμβάσεων, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους μικροκαλλιεργητές και τους τοπικούς παραγωγούς.

ProVeg: «Δεν χάθηκαν όλα»

Ως «χαμένη ευκαιρία» χαρακτήρισε την έγκριση της έκθεσης η ProVeg International. Η οργάνωση, η οποία προωθεί τη μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, πραγματοποίησε εκστρατεία για την ένταξη του φυτικού γάλακτος στα σχολεία της ΕΕ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμπεριλήφθηκε. Παρ’ όλα αυτά, η ProVeg θεωρεί ότι η επικείμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να προσφέρει στους διαμορφωτές πολιτικής την ευκαιρία να επανεξετάσουν αυτή την απόφαση.

«Δεν έχουν χαθεί όλα», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, εξηγώντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί τώρα για μια νέα πρόταση. Η ProVeg ζητά να προστεθεί το εμπλουτισμένο μη ζαχαρούχο φυτικό γάλα στο σχολικό πρόγραμμα για τα παιδιά που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά». Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομικών χαιρέτισε την έγκριση της έκθεσης.