ΕΕ και Κίνα αναζητούν τρόπους αναγνώρισης προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων

«Ο εκσυγχρονισμός της Γεωργίας ταυτίζεται με τον εκσυγχρονισμό του Ανθρώπου», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Γεωργίας, στη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Χόγκαν. Και συνέχισε: «Η χώρα μου προετοιμάζεται να προσθέσει 20 εκατομμύρια σύγχρονους νέους αγρότες στο αγροτικό δυναμικό που ήδη διαθέτει».
Η τεχνική υποστήριξη σε αυτό το τεράστιων διαστάσεων εγχείρημα, ανατέθηκε στη CEJA. Η οργάνωση των νέων αγροτών της ΕΕ ανέλαβε, το επόμενο 18μηνο, να υποδείξει τα προσόντα ενός νέου αγρότη της Κίνας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της γνώσης, της τεχνολογίας, της οικονομίας της αγοράς και του μάρκετινγκ, της προστασίας του περιβάλλοντος.
Όλα αυτά αποτελούν το ένα σκέλος του Προγράμματος της ευρω-κινεζικής αγροτικής συνεργασίας. Το δεύτερο και πολύ σημαντικότερο, όπως παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, αφορά την αμοιβαία αναγνώριση προϊόντων ονομασίας προέλευσης.
Εισαγωγές
Η Κίνα εισάγει προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται να προσδώσει ταυτότητα στα δικά της προϊόντα. Μεγάλο μέρος των εισαγωγών αφορούν κρασιά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο. Τα πολλά κρούσματα νοθείας, ένα από τα οποία αφορούσε και το ελαιόλαδο της ΕΑΣ Σητείας, οδήγησαν στη Συμφωνία 10 συν 10. Το 2012, η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να προστατέψουν δέκα προϊόντα της κάθε πλευράς.
Η ΕΕ πρόκρινε τρία από τη Βρετανία(!) και τη Γαλλία και από δύο της Ιταλίας και της Ισπανίας. Τα προϊόντα αφορούσαν πέντε είδη τυριών, δύο ελαιόλαδα, ένα αλλαντικό, ένα προϊόν σολομού και ένα είδος ξηρών καρπών. Η Κίνα πρόκρινε κυρίως φρούτα, κηπευτικά και μέλι, κάποια από τα οποία ανταγωνίζονται ελληνικά ομοειδή, όπως τα ροδάκινα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, τις ημέρες αυτές, στις Βρυξέλλες, να εξετάσουν την εμπειρία της εφαρμογής της Συμφωνίας 10 συν 10 και έως το τέλος του τρέχοντος έτους να καταλήξουν στην τελική δέσμευση. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, τουλάχιστον, έστω και καθυστερημένα, θα συμπεριληφθούν και τα ελληνικά προϊόντα.