Καθώς οι Ευρωπαίοι χοιροτρόφοι διανύουν μία από τις χειρότερες κρίσεις στα χρονικά, οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να παρέμβουν άμεσα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο τομέας θα βρει διέξοδο μόνος του.

Ο ευρωπαϊκός τομέας του χοιρινού κρέατος υποφέρει εξαιτίας της πτώσης των τιμών που οφείλονται κυρίως στις επιπτώσεις των αποκλεισμών της πανδημίας COVID-19 στις υπηρεσίες τροφίμων, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα και την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Κατά την τελευταία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν το θέμα και ζήτησαν εκ νέου από την Κομισιόν να θεσπίσει έκτακτα μέτρα στήριξης για τον τομέα. Ωστόσο, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ενημέρωσε τους υπουργούς ότι, παρά το γεγονός ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες τους για τη δύσκολη κατάσταση της αγοράς, δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να παρέμβει στην αγορά σε επίπεδο ΕΕ, καθώς αυτή μπορεί να παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης.

«Με την ανάκαμψη στον ορίζοντα, ας μη δημιουργούμε προσδοκίες ότι τα μέτρα της ΕΕ, μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα» δήλωσε στους υπουργούς ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της αγοράς θα πρέπει να αναλάβουν δράση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης, καθώς οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται τον Οκτώβριο και η τάση αυτή συνεχίστηκε. Οι τιμές των σφάγιων χοίρων έφτασαν επίσης σε χαμηλά επίπεδα τον Νοέμβριο και άρχισαν να αυξάνονται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο. Αυτό θεωρείται ενθαρρυντικό, καθώς στον κανονικό κύκλο παραγωγής οι τιμές πέφτουν αυτήν ακριβώς την εποχή του έτους πριν αυξηθούν την άνοιξη.

«Δεν αποκλείω μια παρέμβαση εάν υπάρχει ανάγκη, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα είναι για καλό» εξήγησε νωρίτερα ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι στους ευρωβουλευτές της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.