-Διαφήμιση-

Κανονισμό για τον περιορισμό των ποσοτήτων τρανς-λιπαρών οξέων σε προϊόντα όπως τα σνακ ενέκρινε η ΕΕ στις 24 Απριλίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ευρώπη.

Τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς-λιπαρά οξέα, όπως η μαργαρίνη και ορισμένα φυτικά λίπη σε στερεή μορφή, είναι δημοφιλή μεταξύ των παραγωγών τροφίμων, επειδή είναι φθηνά και συνήθως έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, δεδομένης της σύνδεσής τους με καρδιαγγειακές παθήσεις, έχουν κατηγορηθεί για περισσότερους από 500.000 θανάτους ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το όριο στα δύο γραμμάρια βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών ουσιών ανά 100 γραμμάρια λίπους στα τρόφιμα, ξεκινώντας από τις 2 Απριλίου του 2021. Ο κανονισμός απαιτεί, επίσης, από τους χονδρέμπορους να ενημερώνουν τους λιανοπωλητές για κάθε τρόφιμο που περιέχει περισσότερο από το όριο.

«Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία της υγείας των καταναλωτών και στην παροχή πιο υγιεινών επιλογών διατροφής στους Ευρωπαίους», αναφέρει η Κομισιόν.

-Διαφήμιση-