Η ΕΕ πρόκειται να απαγορεύσει τις εισαγωγές ζωοτροφών και τροφίμων με υπολειμματικότητα σε νεονικοτινοειδή

Η ΕΕ πρόκειται να απαγορεύσει έως το 2026 τις εισαγωγές τροφίμων με υπολειμματικότητα σε νεονικοτινοειδή, καθώς τα εντομοκτόνα που τα περιέχουν θεωρούνται επιβλαβή για τις μέλισσες, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές που είναι επιφορτισμένες με θέματα ασφάλειας τροφίμων.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ στήριξαν πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση των επιπέδων υπολειμμάτων (MRLs) φυτοπροστατευτικων με δύο συγκεκριμένες δραστικές νεονικοτινοειδών (κλοθειανιδίνη, θειαμεθοξάμη) των εισαγόμενων ζωοτροφών, στα χαμηλότερα επίπεδα που μπορούν να ανιχνευθούν με τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες.

Η χρήση αυτών των ουσιών σε εξωτερικούς χώρους έχει ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2018, καθώς σύμφωνα με μελέτες της EFSA οι ουσίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους επικονιαστές και ιδιαίτερα για τις μέλισσες.

Η επίτροπος για την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι η ΕΕ κάνει ένα βήμα παραπέρα, εφαρμόζοντας την απαγόρευση εισαγωγών και υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει στη μετάβαση σε βιώσιμη παραγωγή τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είναι η πρώτη φορά που χαμηλώνουμε το όριο των MRLs και λαμβάνουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις των δραστικών ουσιών στο περιβάλλον. Είναι ένα σημαντικό βήμα για το έργο μας, υπό τη στρατηγική του Farm to Fork (Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο)», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και η Ευρωβουλή έχουν μπροστά τους δύο μήνες για να αντιδράσουν στην πρόταση της Κομισιόν. Αν τα δύο σώματα δεν τοποθετηθούν κατά της πρότασης, τότε ένας κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του 2023, δίνοντας χρόνο στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες προδιαγραφές.