ΕΕ: Τα σούπερ μάρκετ βάζουν κόφτη στις πωλήσεις ηλιελαίου

Αρκετοί Ευρωπαίοι λιανοπωλητές προχωρούν σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της επιτρεπτής ποσότητας ηλιελαίου ανά καταναλωτή, πωλώντας πλέον το προϊόν με δελτίο! Η απόφαση για περιορισμένη διανομή με δελτίο έχει παρθεί εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιφέρει σημαντικές ελλείψεις τροφίμων.

Ελάχιστες εβδομάδες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο κώδωνας του κινδύνου ήδη κρούεται όσον αφορά τον αντίκτυπο του πολέμου στην ΕΕ, καθώς και σε διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των διαφαινόμενων ελλείψεων ηλίανθου.

Μαζί, η Ουκρανία και η Ρωσία απαρτίζουν την πλειονότητα των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, με μόνο την Ουκρανία να είναι υπεύθυνη για το 35%-45% του ηλιελαίου που υπόκειται σε ραφινάρισμα στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ένωση βιομηχανιών φυτικών ελαίων και αλεύρων πρωτεϊνών της ΕΕ (FEDIOL), τα διαθέσιμα αποθέματα ακατέργαστου ηλιελαίου στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μεταξύ τεσσάρων έως έξι εβδομάδων.

Ύστερα από την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος αναμένεται να καταστεί ορατό το έλλειμμα ραφιναρισμένου/εμφιαλωμένου ηλιελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το ηλιέλαιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό παραγωγής τροφίμων μεγάλης κλίμακας, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή κονσερβοποιημένων προϊόντων, σαλτσών, μαγιονέζας, ειδών επάλειψης και προϊόντων αρτοποιίας όπως τα μπισκότα.

Η τρέχουσα κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο των καταναλωτών, ωθώντας πολλά γνωστά ισπανικά σούπερ μάρκετ να επιβάλουν όριο αγοράς 5 λίτρων ηλιελαίου ανά καταναλωτή, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV.

Ομοίως, με τα αποθέματα να εξαντλούνται στην Ιταλία, ορισμένοι εθνικοί λιανοπωλητές όπως η Coop, η Eurospin, η Famila και η Mega φέρεται να έχουν αρχίσει να επιβάλλουν περιορισμούς στις περιοχές της Λιγουρίας, της Τοσκάνης και του Βένετο.

Πηγές της EURACTIV αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει για τέτοιες ενέργειες, φοβούμενη ότι θα μπορούσαν να «στείλουν ένα λανθασμένο μήνυμα» στους καταναλωτές, πυροδοτώντας αγορές πανικού, όπως συνέβη με το χαρτί υγείας, το οποίο αγοραζόταν μανιωδώς στις πρώτες μέρες της πανδημίας COVID-19.

www.euractiv.com