ΕΕ: Οι υπουργοί Γεωργίας ζητούν περισσότερες επενδύσεις στους «διαδρόμους αλληλεγγύης» για την Ουκρανία

Στις 26 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συναντήθηκαν παρουσία του υπουργού Γεωργίας της Ουκρανίας, Μίκολα Σόλσκι, για να συζητήσουν σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της γεωργικής παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ουκρανία, καθώς και την εφαρμογή των λεγόμενων «διαδρόμων αλληλεγγύης», μιας πρωτοβουλίας της ΕΕ που στοχεύει στη διευκόλυνση των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων σε τρίτες χώρες.

Οι υπουργοί χαιρέτησαν την τελευταία ενημέρωση για τη συγκομιδή της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός σχετικά σταθερού επιπέδου παραγωγής σιτηρών, όπως και την επαναλειτουργία των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, τόνισαν ότι η τρέχουσα κατάσταση παραμένει δύσκολη τόσο στην Ουκρανία όσο και παγκοσμίως. Επιπλέον, επεσήμαναν τα θετικά αποτελέσματα των «διαδρόμων αλληλεγγύης» και ζήτησαν περαιτέρω επενδύσεις σε αυτό το πεδίο.

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν να βοηθούν στη μεταφορά σιταριού, καλαμποκιού και άλλων δημητριακών σε καταναλωτές σε τρίτες χώρες», δήλωσε ο Ζντένεκ Νεκούλα, υπουργός Γεωργίας της Τσεχίας. «Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την αλυσίδα για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και να συνδέουμε τις επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύψουμε αποτελεσματικότερα την προσφορά και τη ζήτηση».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, υπογράμμισε τη ζωτική σημασία των «διαδρόμων αλληλεγγύης» για τη διατήρηση της ικανότητας της Ουκρανίας να εξάγει σιτηρά και άλλα προϊόντα, καλώντας τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν για τη βελτίωση της λειτουργίας τους, ενώ χαιρέτισε τις μέχρι στιγμής επιτυχίες του προγράμματος.