Αξιολόγηση ψεκασμού και άρδευσης μέσω Smartphone

efarmoges-apps-ardeusi-agrotes-italia

Δύο νέες εφαρμογές για smartphones επιτρέπουν στον παραγωγό να αξιολογήσει –με το πάτημα ενός κουμπιού– εάν το ψεκαστικό του λειτουργεί σωστά και εάν η διαδικασία της άρδευσης στο χωράφι γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο.

Πρόκειται για δύο εφαρμογές που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνάντηση για τεχνολογικά θέματα, η οποία έλαβε χώρα στη Ραβέννα της Ιταλίας. Η πρώτη σχετίζεται με τα ακροφύσια και η δεύτερη αφορά την παρακολούθηση των επιπέδων άρδευσης στον αγρό.

«Είναι δωρεάν και ήδη πάνω από 500 χρήστες λογισμικού Android έχουν κατεβάσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή», αναφέρει η Simona Pezzoli υπεύθυνη του τμήματος μάρκετινγκ της κατασκευάστριας εταιρείας Adama. Η ίδια δήλωσε επίσης πως «το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη φυτοπροστασία προβλέπει, επίσης, έναν λειτουργικό έλεγχο κάθε δύο χρόνια για τις εταιρείες και κάθε πέντε χρόνια για τους παραγωγούς, ενώ από το 2020 οι έλεγχοι στα ψεκαστικά θα γίνονται κάθε τρία χρόνια και για τις δύο κατηγορίες. Επομένως, κάθε χρόνο πρέπει να βαθμονομείται ο ψεκαστήρας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά του, μειώνοντας παράλληλα τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Οι λειτουργικοί έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ η βαθμονόμηση μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους παραγωγούς».

Με την εφαρμογή για τα ακροφύσια, που ονομάζεται Ugelli, η υπεύθυνη της εταιρείας θεωρεί πως η βαθμονόμηση των ψεκαστήρων θα είναι πλέον μια εύκολη υπόθεση, καθώς ο παραγωγός «απλά θα πρέπει να εισάγει κάποιες πληροφορίες και τιμές, όπως τη μάρκα, τη χωρητικότητα και την ταχύτητα του ακροφύσιου, και η εφαρμογή θα δίνει αμέσως τη χωρητικότητα. Όλες οι παράμετροι εμφανίζονται στην οθόνη».

Στη δεύτερη εφαρμογή, που αφορά την άρδευση και έχει το όνομα Bagnatura, ο παραγωγός πρέπει πρώτα «να φωτογραφήσει με το κινητό του τηλέφωνο τις ειδικές κάρτες ανάλυσης νερού που έχει τοποθετήσει στην καλλιέργειά του και αμέσως θα λάβει πληροφορίες για το πόσο αποτελεσματική ήταν η διαδικασία», ανέφερε η Simona Pezzoli.