Σε εφαρμογή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Μ. Βρετανίας με την Τουρκία

Στη δεύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της μετά Brexit εποχής προχώρησε η Μ. Βρετανία, δίνοντας τα χέρια με την Τουρκία. Η συμφωνία διαδέχθηκε το deal του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, διασφαλίζοντας την ανεπηρέαστη ροή αγαθών μεταξύ των δύο χωρών ύστερα από την επίσημη αποχώρηση του Λονδίνου από την ΕΕ, η οποία συνέπεσε με την εκπνοή του 2020.

Η συνολική αξία του εμπορίου μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας ανήλθε σε 18,6 δισ. λίρες το 2019, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας, κυρίως για πολύτιμα μέταλλα, οχήματα, υφάσματα και ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Αν και η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, έχει συνάψει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Brexit. «Η σημερινή συμφωνία προσφέρει μια ζωτικής σημασίας βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στους τομείς της μεταποίησης, της χαλυβουργίας και στις αυτοκινητοβιομηχανίες», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, Λιζ Τρας.