Έφη Αχτσιόγλου: Να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι τη νέα εργασιακή νομοθεσία

Πήραν υπογραφή οι 120 δόσεις για τα χρέη προς τα Ταμεία

Στον αέρα παραμένουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παγωτού της θυγατρικής εταιρίας, Froneri Hellas, που ζητούν ν΄ απορροφηθούν στη μητρική εταιρία.  Για σαφή παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου για το εργοστάσιο της «Froneri Hellas» στον Ταύρο, που βάζει λουκέτο, καθώς ειδοποίησε χωρίς να έχει γίνει τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας, για οικειοθελείς  αποχωρήσεις από τους εργαζόμενους.

Για τα προβλήματα σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής παγωτού στον Ταύρο της εταιρίας «Froneri Hellas», η κα Αχτσίογλου ρωτήθηκε από τον βουλευτή Αττικής του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, ο οποίος τόνισε ότι πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να μπουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του ομίλου σε 22 χώρες και της δαμόκλειου σπάθης για απόλυση. Ήδη, σύμφωνα με όσα είπε, έχουν υπογράψει 102 εργαζόμενοι συναινετική αποχώρηση.

Η κα Αχτσιόγλου σημείωσε ότι μόλις ενημερώθηκε το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, αλλά η εταιρία πρόλαβε τις εξελίξεις παραβιάζοντας την εργασιακή νομοθεσία. Σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει προσπαθήσει και μέσω του τελευταίου νόμου για τα εργασιακά ν΄ αλλάξει την  κατάσταση στους εργασιακούς χώρους  αλλά εξήγησε πως η περίπτωση της διακοπής της λειτουργίας των μονάδων στον Ταύρο είναι μια ξεχωριστή περίπτωση.  

Επανέλαβε πως εταιρίες, που παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία με το νέο νόμο δεν θα παίρνουν κοινοτικά κονδύλια. Εξήγησε πως τα εργαλεία που ψήφισε η κυβέρνηση έχουν αξία, οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές και πως γίνονται διαρκώς τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις με εργοδότες – εργαζόμενους και υπουργείο. Υποστήριξε ότι στις  πάνω από 300 υποθέσεις, που έχουν εξεταστεί, οι περισσότερες έχουν καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα και για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και για την ανάκληση απολύσεων κ.ά.