Έφη Αχτσίογλου: «Παράνομη η στάση της εταιρίας «ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ»

Έφη Αχτσίογλου: «Παράνομη η στάση της εταιρίας «ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ»

«Καταφανώς παράνομη η στάση της εταιρίας «ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ», σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσίογλου.

Το θέμα έθεσε με επίκαιρη ερώτησή  του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ηρακλείου Κρήτης, Μάνος Συντυχάκης, ο οποίος σημείωσε πως από τον καιρό, που κατέθεσε την ερώτηση για έξι απολύσεις, δηλαδή τριών μόνιμων και τριών συμβασιούχων, απολύθηκαν συνολικά 22 άτομα από την επιχείρηση και κατήγγειλε πως υπάρχουν και εξώδικες απειλές της εταιρίας κατά των εργαζομένων.

Η εταιρία τυποποίησης, εμπορίας και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τον κ.Συντυχάκη, έχει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία, τζίρο περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 17 εκατομμύρια αφορούν κέρδη και σημαντικό μερίδιο μετοχών, κατέχει η Μονή Τοπλού. Ο ίδιος ζήτησε να ενεργοποιηθεί η διάταξη του νόμου 1264 για την προστασία των μελών του πρώτου υπό σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.

Η κ.Αχτσίογλου υποστήριξε πως έγιναν ήδη δυο τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας με τη διοίκηση της εταιρίας και τους εργαζόμενους στις 14 και στις 20 Ιουνίου. Σημείωσε ότι μετά τις συναντήσεις, που έγιναν, το υπουργείο θεωρεί ότι «πρόκειται για παράνομες απολύσεις»,  «υπό το μανδύα της οικειοθελούς αποχώρησης», με στόχο και να μην ασκηθεί συνδικαλιστική δράση.

Ειδικότερα, η υπουργός Εργασίας ανέφερε πως είναι προφανής η καταγγελία και το υπουργείο θεωρεί πως είναι παράνομες οι απολύσεις, διότι δεν υπάρχουν ουσιώδεις οικονομικοί λόγοι, που να δικαιολογούν απολύσεις τέτοιου αριθμού εργαζομένων, ότι πρόκειται για τιμωρητικές απολύσεις λόγω συνδικαλιστικής δράσης κι επιπλέον δεν έχει καταβληθεί αποζημίωση απόλυσης. Προανήγγειλε μάλιστα ότι στις 30/6 θα γίνει η Εργατική Διαφορά, με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων Λασιθίου.

«Προφανώς θεωρούνται ανίσχυρες οι δηλώσεις περί οικειοθελούς αποχώρησης και θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στο υφιστάμενο πλαίσιο», κατέληξε η κ.Αχτσίογλου.