ΕΦΚΑ: Ήρθε η… σπιτονοικοκυρά για το νοίκι

Το νοίκι παραμένει «βραχνάς» για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), παρότι προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των ακινήτων, αλλά όχι με τους ρυθμούς που θα ήθελαν κυβερνώντες και κυβερνώμενοι. Σε κοινοβουλευτικό έγγραφο, που υπογράφει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, τονίζεται πως μόνο η συγκέντρωση στοιχείων για τα κτήρια ήταν δύσκολη υπόθεση, διότι ήταν διάσπαρτα σε διάφορα αρχεία των ταμείων, το πληροφοριακό σύστημα ΕΣΤΙΑ ήταν περιορισμένων δυνατοτήτων και ανενημέρωτο από το 2013 και παράλληλα συνέτρεχαν νομικά κωλύματα. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 1.126 ακίνητα, που είναι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων και την ευθύνη για αυτά έχει αναλάβει η Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να απαλλαγεί από τα έξοδα συντήρησης και φύλαξης και να τα αξιοποιήσει εμπορικά. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα για επιχειρήσεις, συνεταιριστικές ή ιδιωτικές, που αναζητούν μαγαζιά, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Για τα 304 ακίνητα (174 πλήρη κτήρια και 130 τμήματα κτηρίων), εκτιμάται πως η αντικειμενική τους αξία αγγίζει τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν συνολικό εμβαδό 650.000 τ.μ., εκ των οποίων:

– 213.000 τ.μ. ιδιοχρησιμοποιούνται,

– 26.000 τ.μ. είναι υπό κατασκευή,

– 116.000 τ.μ. εκμισθώνονται σε τρίτους. Η εκμίσθωση σε τρίτους αφορά 60 κτήρια ή τμήματα κτηρίων, καθώς και 42 μεμονωμένα γραφεία – καταστήματα, με εισπραττόμενα μισθώματα 8.700.000 ευρώ ετησίως.

-107.000 τ.μ. είναι κενά. Πρόκειται για 37 πλήρη κτήρια και 37 τμήματα κτηρίων, για τα οποία έχει δρομολογηθεί η αξιοποίησή τους είτε μέσω ιδιόχρησης είτε μακροχρόνιας μίσθωσης.

-Τελούν υπό κατάληψη τρία κτήρια, εκ των οποίων 1 στη Θεσσαλονίκη, που είναι κενό και κατεστραμμένο από σεισμό εδώ και 40 χρόνια και έχει υψηλό κόστος επισκευής.

-188.000 τ.μ. έχουν παραχωρηθεί δωρεάν σε υγειονομικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, 18 πλήρη κτήρια και 63 τμήματα κτηρίων παραχωρούνται δωρεάν σε ΠΕΔΥ, ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ κ.ά.

– Στον Νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 37 ιδιόκτητα κτήρια (13 ιδιοχρησιμοποιούνται, 11 παραχωρούνται σε υγειονομικές υπηρεσίες, 5 εκμισθωμένα και 8 κενά) και 16 κτήρια που νοικιάζει ο ΕΦΚΑ. Όμως, ο ΕΦΚΑ καταβάλλει ετησίως μισθώματα 10.392.000 ευρώ.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας έχει δημιουργήσει πιλοτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση των ακινήτων του στον Δήμο Αθηναίων, που έρχεται να «κουμπώσει» με το νέο νομοσχέδιο για την ανάπλαση των εγκαταλειμμένων κτηρίων, με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης.