ΕΦΚΑ: Περισσότερες συντάξεις ΟΓΑ πέρυσι από το 2020 και το 2019 µαζί

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζει να αποκλιμακώνεται το στοκ των εκκρεμών συντάξεων του πρώην ΟΓΑ, τη στιγμή που το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ θέτουν ως στόχο όλες οι εκκρεμότητες, ανεξαρτήτως Ταμείων, να κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», στο τέλος του 2021 οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης αγροτών ανέρχονταν σε 17.015 έναντι 32.225 στο τέλος του 2020, ήταν δηλαδή μειωμένες κατά 47%. Το νούμερο αυτό μειώθηκε ακόμα περισσότερο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα στις 31 Μαρτίου 2022 οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις στον π. ΟΓΑ να διαμορφώνονται σε 12.548.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης που θεωρούνται και οι πλέον «δύσκολες», αν και εδώ οι εκκρεμότητες αφορούν αιτήματα που έχουν υποβληθεί από το 2020 και μετά, με τις υποθέσεις του 2019 να έχουν διευθετηθεί στη συντριπτική τους πλειονότητα επιτυχώς. Στον ΕΦΚΑ, ωστόσο, θεωρούν ότι και αυτές οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις θα προχωρήσουν και θα εκκαθαριστούν βάσει του νέου σχεδιασμού που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την έκδοση συντάξεων με διαδικασίες fast-track.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του φορέα τονίζουν τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στην απονομή των αγροτικών συντάξεων που στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν αποτελούσε ένα από τα «αγκάθια» του συστήματος.

Πέρα από την απομείωση των συντάξεων που εκκρεμούν, όπου το ποσοστό 47% της περσινής χρονιάς που προαναφέραμε είναι το τέταρτο υψηλότερο στο σύνολο των Ταμείων (σ.σ. στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το ΝΑΤ με μείωση 78%, το ΕΤΑΑ με 52% και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με 49%), τονίζουν την ταχύτατη πλέον διεκπεραίωση των αιτημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στο 2021 εκδόθηκαν περίπου 60.000 συντάξεις αγροτών, όταν το 2019 και το 2020 αθροιστικά είχαν εκδοθεί 58.000.

Fast track για αιτήσεις από 1ης Απριλίου

Ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών, ληξιπρόθεσμων και μη συντάξεων, βάσει και του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4921/2022) αποτυπώνεται στην εγκύκλιο που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως προκύπτει από αυτήν, για τα αιτήματα συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, σταματά η οποιαδήποτε αλληλογραφία των υπαλλήλων και των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την επαλήθευση των στοιχείων και, βάσει αυτών που έχουν ήδη στη διάθεσή τους, εκδίδονται άμεσα οι πράξεις απονομής των «συντάξεων εμπιστοσύνης», όπως ονομάζονται.

Για τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από 1ης Απριλίου 2020 και μετά δίνεται στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ περιθώριο τριών μηνών, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές πράξεις. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε ενεργοποιείται η διαδικασία fast track, δηλαδή διακόπτεται και πάλι η αλληλογραφία για την επαλήθευση των στοιχείων και εντός μήνα εκδίδονται οι σχετικές πράξεις απονομής με βάση τα στοιχεία που διαθέτει ο οργανισμός και αυτά που έχει προσκομίσει ο ασφαλισμένος.

Τα έγγραφα που έχει προσκομίσει ο ασφαλισμένος λαμβάνονται υπόψη όταν έχουν προσκομισθεί εντός 15 ημερών από την αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ ή έχουν αναρτηθεί, εντός της ίδιας προθεσμίας, ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα μαζί με την αίτηση. Σε περίπτωση που τα δικαιολογητικά δεν υποβληθούν εντός αυτής της προθεσμίας, δεν αναγνωρίζεται ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης.

Με τη μίνιμουμ εισφορά ο χρόνος χωρίς τεκμηρίωση

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως διευκρινίζουν από τον ΕΦΚΑ, για να εκδοθεί η σύνταξη θα πρέπει να τηρείται το μίνιμουμ των προϋποθέσεων, ήτοι να έχει ο ασφαλισμένος τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και να μη χρωστάει ή, εναλλακτικά, να έχει ρυθμίσει τις οφειλές του στο Ταμείο. Από εκεί και πέρα, για ασφαλιστικό χρόνο που έχει δηλωθεί από τον πολίτη δίχως τεκμηρίωση, η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές της κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, εφόσον πρόκειται για αγρότη ή ελεύθερο επαγγελματία ή εκείνες που αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, εφόσον πρόκειται για μισθωτό.

Πηγές του φορέα εκτιμούν ότι η μεγάλη διαφοροποίηση στο πλήθος των εκκρεμών συντάξεων που έχουν απομείνει και διαμορφώνονται αυτήν τη στιγμή σε περίπου 75.000 θα αποτυπωθεί από τον Ιούνιο. Στη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα, υπολογίζουν ότι μπορούν να εκδοθούν 30.000-35.000 συντάξεις, ενώ από τον Ιούλιο και μετά, οπότε και ενεργοποιείται ουσιαστικά η διάταξη για την απονομή των fast track συντάξεων (σ.σ. στο τρίμηνο από την 1η Απριλίου) και μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα εκδοθούν άλλες τόσες.

Στοιχεία ανά Ταμείο – Μάρτιος 2022

ΦΟΡΕΑΣ

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΛΗΝ
ΔΙΕΘΝΩΝ & ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

24.123

ΕΝΤΑΧΘΕΝΤΑ

934

ΟΑΕΕ

14.632

ΟΓΑ

12.548

ΕΤΑΑ

4.520

ΝΑΤ

544

ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

154

ΣΥΝΟΛΟ ΕΦΚΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΚ

57.455

ΓΛΚ

20.718

ΣΥΝΟΛΟ ΕΦΚΑ ΜΕ ΓΛΚ

78.173

 

Εντός πέντε ή δέκα ετών θα γίνονται οι έλεγχοι

Οι εμπεριστατωμένοι έλεγχοι για τις πράξεις απονομής θα μπορούν να πραγματοποιηθούν το αργότερο εντός πενταετίας για τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» και εντός δεκαετίας για τις «συντάξεις fast track».

Αντίθετα, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί και δεν αποκλείεται έλεγχος σε περίπτωση που η πράξη απονομής σύνταξης εκδόθηκε βάσει πλαστών ή αναληθών στοιχείων, τα οποία υποβλήθηκαν από τον ασφαλισμένο με γνώση της πλαστότητας ή της αναλήθειάς τους. Αν από τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι κακώς εκδόθηκε η σύνταξη, τότε αναστέλλεται η καταβολή της και γίνεται αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών.

Η καταβολή μπορεί να συνεχιστεί, ωστόσο, κανονικά στην περίπτωση που ο ασφαλιστικός χρόνος που έχει ληφθεί υπόψη είναι μεγαλύτερος έως και δύο έτη από τον πραγματικό χρόνο και ο ασφαλισμένος δεχθεί να πληρώσει τις ανάλογες εισφορές.

Στις περιπτώσεις των συντάξεων που έχουν εκδοθεί κατ’ εφαρμογή της διάταξης περί «συντάξεων εμπιστοσύνης» δεν ισχύει η τριετής προθεσμία για αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων, η οποία αφορά αποκλειστικά τις συντάξεις που εκδίδονται με τη διαδικασία fast track.

Στην περίπτωση των «συντάξεων εμπιστοσύνης» γίνεται ανάκτηση του συνόλου των αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών.