«Εύφορος» τόπος για τους εμπόρους οίνου το Ηνωμένο Βασίλειο

Στη βρετανική αγορά κάποτε κυριαρχούσε το γαλλικό κρασί, που σήμερα έδωσε τη σκυτάλη στο κρασί της Αυστραλίας

To Hνωμένο Βασίλειο αποτελεί σημαντική αγορά του παγκόσμιου εμπορίου οίνου, καθώς η κάλυψη των εγχώριων αναγκών του εξαρτάται από τις εισαγωγές οίνου.

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στο Λονδίνο, η παραγωγή κρασιού στην Αγγλία και Ουαλία αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχουν 470 καταγεγραμμένοι αμπελώνες. Οι δύο πιο δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στην Αγγλία είναι τα σταφύλια σαμπάνιας Chardonnay και Pinot Noir.

Στη βρετανική αγορά κάποτε κυριαρχούσε το γαλλικό κρασί, που σήμερα έδωσε τη σκυτάλη στο κρασί της Αυστραλίας, κατατάσσοντας την στην 1η προμηθεύτρια χώρα οίνου. Το 85% του οίνου που προέρχεται από την Αυστραλία, εισάγεται σε χύμα ποσότητες και εν συνεχεία εμφιαλώνεται τοπικά. Προμηθεύτριες χώρες εκτός από την Αυστραλία είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Ν. Αφρική και οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 21η θέση στις εξαγωγές κρασιού στην αγορά του Ην. Βασιλείου. Παρά το γεγονός ότι οι βρετανικές εισαγωγές οίνου σημείωσαν πτώση κατά 15% το 2015, οι εξαγωγές των ελληνικών κρασιών στην εν λόγω αγορά είχαν αυξητική πορεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βρετανική αγορά είναι μια αγορά με υψηλό ανταγωνισμό, για το προϊόν αυτό, ενώ οι καταναλωτές επικεντρώνονται και στο θέμα της τιμής. Η πλειοψηφία των πωλήσεων κρασιού, άνω του 80%, πραγματοποιείται από τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Οι καταναλωτές προτιμούν το λευκό κρασί. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση οίνου μειώνεται, λόγω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για υγιεινή διατροφή και αλλαγή του τρόπου ζωής. Τα κρασιά με γεύση φρούτων και αυτά που περιέχουν χαμηλό ποσοστό αλκοόλης, αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη δυναμική.

“ΥΧ”