Εγκρίνεται έως τέλη Ιουνίου το μέτρο για το «5χίλιαρο»

✱ Πιέσεις προς τους ευρωβουλευτές να μην καθυστερούν
✱ Ποια κράτη-μέλη ωφελούνται

Πιέσεις προς τους ευρωβουλευτές ασκούν οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών-μελών, προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο η οριστικοποίηση του «5χίλιαρου», του μέτρου που έχει προτείνει η Κομισιόν για την αξιοποίηση των αχρησιμοποίητων κονδυλίων των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας.

Πληροφορίες μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρουν πως η κρίσιμη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σε περίπου δέκα ημέρες, με δεδομένο ότι τα κράτη-μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει στην υλοποίηση του μέτρου εδώ και μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου δεν δείχνουν να διαφωνούν, γεγονός που ενισχύει την πληροφορία ότι η διαδικασία επισπεύδεται, προκειμένου να περάσει το μέτρο τυπικά από την Ολομέλεια και εν συνεχεία να εφαρμοστεί από κάθε κράτος-μέλος, με βάση τις πραγματικές του ανάγκες.

Το μέτρο αναμφισβήτητα θα συμβάλει στην οικονομική στήριξη των αγροτών που έχουν πραγματικά πληγεί από τον κορωνοϊό. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν θα ωφελήσει το ίδιο όλα τα κράτη-μέλη, αφού αυτήν τη στιγμή κάποια διαθέτουν μικρότερη χρηματοδότηση σε σχέση με άλλα.

Β’ Πυλώνας

Να υπενθυμίσουμε ότι τα χρήματα που θα αξιοποιηθούν αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) κάθε κράτους-μέλους για την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται δηλαδή για τον Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ, με τη συνολική χρηματοδότηση να ανέρχεται για την τρέχουσα περίοδο στα 150,3 δισ. ευρώ περίπου. Το πακέτο χρημάτων έχει κατανεμηθεί σε κάθε κράτος-μέλος. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, για την περίοδο 2014-2020, το ποσό ανέρχεται σε περίπου 5,2 δισ. ευρώ, στην Ιταλία στα 20,9 δισ. ευρώ, στη Γαλλία στα 16,7 δισ. ευρώ περίπου και στην Πολωνία στα 13,6 δισ. ευρώ περίπου.

Μέχρι σήμερα, όμως, τα κονδύλια αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί από τα κράτη-μέλη στο σύνολό τους. Σύμφωνα με την Κομισιόν, από τα 150,3 δισ. ευρώ, δεν έχουν δαπανηθεί περίπου 6 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη της Ένωσης και άρα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, μπορούν να κατευθυνθούν προς την οικονομική στήριξη παραγωγών που έχουν πραγματικά πληγεί.

Βέβαια, «η στήριξη θα περιορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στο 1% της συνολικής συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ στο ΠΑΑ» υπογραμμίζει στην πρότασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανισορροπία

Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, η Πολωνία είχε ξοδέψει μόνο το 40% της χρηματοδότησης για το δικό της Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ιταλία το 43%, η Ισπανία το 45%, η Ελλάδα το 48% και η Γαλλία το 60%. Αντίθετα, κράτη-μέλη όπως είναι η Ιρλανδία και η Φινλανδία έχουν στη διάθεσή τους –το καθένα– λιγότερο από το 10% των κονδυλίων για να αξιοποιήσουν υπέρ του μέτρου.

Την χρηματοδοτική αυτή ανισορροπία είχαν εξάλλου επισημάνει οι ίδιοι οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών-μελών, αν και στο τέλος επικράτησε η αρχή της αλληλεγγύης.