Εγκρίθηκε η τοποθέτηση περιβαλλοντικής επισήμανσης στα τρόφιμα

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν να βάλουν «φρένο» στους ψευδοοικολογικούς ισχυρισμούς

Τη στήριξή τους στη νομοθετική πρόταση για καλύτερη σήμανση και βιωσιμότητα των προϊόντων και εξάλειψη των παραπλανητικών ισχυρισμών έδειξαν οι ευρωβουλευτές με το τελευταίο ψήφισμά τους. Με 544 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 17 αποχές, η Ολομέλεια ενέκρινε την τελική θέση του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσον αφορά την πρόταση οδηγίας για την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση.

Κύριος στόχος της νέας οδηγίας είναι να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον και να παροτρύνει τις εταιρείες να προσφέρουν πιο ανθεκτικά και βιώσιμα προϊόντα. Παράλληλα, λαμβάνει μέτρα για την απαγόρευση των παραπλανητικών διαφημίσεων και των γενικόλογων περιβαλλοντικών ισχυρισμών που παραπέμπουν σε πράσινο «ξέπλυμα».

Το κείμενο με το οποίο θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις το Κοινοβούλιο προτείνει να μην επιτρέπεται να αναγράφονται στα προϊόντα περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί, όπως «φιλικό προς το περιβάλλον», «φυσικό», «βιοδιασπώμενο», «κλιματικά ουδέτερο» ή «οικολογικό», εάν αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι λεπτομερώς τεκμηριωμένοι.

Ζητά επίσης να απαγορευτούν οι ισχυρισμοί που βασίζονται αποκλειστικά σε συστήματα αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Άλλες παραπλανητικές πρακτικές, που θα επιδιώξει το Κοινοβούλιο να απαγορευτούν, είναι οι ισχυρισμοί που αφορούν ένα προϊόν στο σύνολό του, όταν στην πραγματικότητα αληθεύουν μόνο για ένα τμήμα του, καθώς και οι ισχυρισμοί για τη διάρκεια ζωής ή τη μέγιστη ένταση της χρήσης ενός προϊόντος, εάν δεν ισχύουν.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης την απλοποίηση των πληροφοριών που αναγράφονται σε κάθε προϊόν. Για αυτόν τον λόγο, θεωρούν ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σήματα βιωσιμότητας που βασίζονται σε επίσημα συστήματα πιστοποίησης ή θεσπίζονται από δημόσιες αρχές.

«Χάρη στις πληροφορίες που θα αναγράφονται στις ετικέτες, θα μπει τέλος στη ζούγκλα των προϊόντων με ψευδοοικολογική ταυτότητα, καθώς θα επιτρέπονται πλέον μόνο πιστοποιημένοι και τεκμηριωμένοι οικολογικοί ισχυρισμοί» δήλωσε μετά την ψηφοφορία η εισηγήτρια της πρότασης, Biljana Borzan.