Εγκύκλιος Αμυρά – Δασικοί χάρτες: Τρεις μεγάλες πληγές για τους αγρότες

Δεν υφίσταται λύση χωρίς νομοθετικές ρυθμίσεις

Συνεχίζουν να μαίνονται οι διαμαρτυρίες των αγροτών, με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, που αφορά τις αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών. Όσον αφορά τις παλιές αναρτήσεις, που εκπροσωπούν το 50% της χώρας, και τώρα επαναναρτώνται, περιλαμβάνοντας αναμόρφωση του δασικού χάρτη, οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν αντίρρηση μόνον επί του αναμορφούμενου τμήματος του χάρτη.

Βάσει αυτής της απόφασης, χιλιάδες ιδιοκτήτες –και, κατ’ επέκταση, μεγάλος αριθμός αγροτών– χάνουν το δικαίωμα αντίρρησης στους δασικούς χάρτες, με συνέπεια να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της δήμευσης της περιουσίας τους. Όπως επισημαίνουν κύκλοι έγκριτων δασολόγων στην «ΥΧ», η εγκύκλιος δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως περιπλέκει τρία μακροχρόνια βασικά ζητήματα που πλέον θέτουν υπό καθεστώς ομηρίας τους αγρότες.

Πρώτον, δεν διευθετεί το θέμα των «ΔΑ» (σ.σ. εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων): Οι παλαιές δασικές εκτάσεις, που στην πορεία άλλαξαν χαρακτήρα και έγιναν αγροτικές, τώρα αναρτώνται στους δασικούς χάρτες ως δασικές.

Από την άλλη, ανοιχτή παραμένει και η πληγή των «ΑΔ» (σ.σ. δασωμένων εκτάσεων άλλης μορφής): Οι εκτάσεις που ήταν χωράφια και έγιναν δάση, επίσης δεν αποδεσμεύονται.

Τέλος, κάτι παρόμοιο ισχύει και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που συναντάμε κυρίως στα νησιά, αφού εφόσον δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας δεν επιλύεται και το καθεστώς τους.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών φέρνει ουσιαστικά τους πολίτες ξανά αντιμέτωπους με προϋπάρχοντα ζητήματα, με ελάχιστες μεταβολές σε ό,τι αφορά την ουσία του προβλήματος: Τι θα γίνει με τις σημερινές γεωργικές εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν δασικές, τι θα γίνει με τα χωράφια που έγιναν δάση και τι θα γίνει με τα χορτολίβαδα;

Ο νεοαφιχθείς με τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου κ. Αμυράς, αν και εμφανίζεται να πληρώνει τα σπασμένα των προηγούμενων υπουργικών ηγεσιών που συνέταξαν την εγκύκλιο, βαρύνεται με την ευθύνη της υπογραφής του σε αυτό. Τώρα, φέρεται να υπαναχωρεί, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις στην αρχική εγκύκλιο. Πάντως, αυτό που επισημαίνουν σε όλους τους τόνους οι ειδικοί είναι ότι τα υφιστάμενα προβλήματα λύνονται μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι στο πλαίσιο του υπάρχοντος δασικού χάρτη.