Ρυθµίσεις για την αντιµετώπιση των προβληµάτων των ΔΑ υπόσχεται το ΥΠΕΝ µε τους δασικούς χάρτες

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε 27 ερωτήσεις και απαντήσεις όπου δίνονται διευκρινίσεις για τους δασικούς χάρτες. Σύμφωνα με αυτές, η ολοκλήρωση της αρχικής κύρωσης των διασικών χαρτών αφορά το 90% της χώρας, ενώ το υπόλοιπο 10% είναι αυτό για το οποίο έχουν κατατεθεί ενστάσεις.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του ΥΠΕΝ, υπάρχουν δύο κωδικοί που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Αυτοί είναι οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις (ΔΑ) και οι δασωμένοι αγροί (ΑΔ). Σύμφωνα με έμπειρους δασολόγους που σχολίασαν το θέμα στην «ΥΧ», «η δεύτερη κατηγορία, του δασωμένου αγρού αφορά περίπτωση όπου μια έκταση ήταν παλαιότερα αγρός αποδεδειγμένα, στη συνέχεια σταμάτησε να καλλιεργείται, αλλά ο κάτοχος της έκτασης επιθυμεί να την αποχαρακτηρίσει από δασική και να την καλλιεργήσει. Αυτές θεωρούνται απλές περιπτώσεις και αναμένεται να επιλυθούν με τις ενστάσεις.

Η έτερη κατηγορία (εκχερσωμένη δασική έκταση) αφορά εκτάσεις που ήταν δάση και έγιναν αγροί. Εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες: Η μία αφορά χρήσεις γης, όπως ξενοδοχεία και οικίες μέσα σε δασικές εκτάσεις, και η άλλη δάση που εκχερσώθηκαν και έγιναν αγροτικές εκτάσεις.

Αυτή την περίοδο, το Δημόσιο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα αποτυπωθεί η οικονομική συνεισφορά αυτών των εκτάσεων στην αγροτική παραγωγή, ώστε εν συνεχεία να προβεί σε ενέργειες προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για την επίλυση του ζητήματος».

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, «σύμφωνα με τη λύση που προωθείται, οι εν λόγω εκτάσεις θα διατηρούν τη γεωργική χρήση για όσο χρόνο λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ)».