Σε εγρήγορση οι μελισσοκόμοι για τις καιρικές συνθήκες

Οι έντονες βροχοπτώσεις, που χτύπησαν τη Θράκη, προκάλεσαν απώλειες και στους μελισσοκόμους, καθώς στον Έβρο υπήρξαν πνιγμένα μελισσοσμήνη, αλλά μια καλή αποτίμηση θα γίνει όταν υποχωρήσουν τα φαινόμενα και μπορέσουν να πλησιάσουν οι παραγωγοί τα μελίσσια.

«Στο Δέρειο, παρασύρθηκαν κυψέλες από τα νερά και ορισμένα προβλήματα προέκυψαν στο Σουφλί», μεταφέρει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου «Κυψέλη», Πασχάλης Χριστοδούλου. Το σκηνικό στον Κεντρικό Έβρο διαμορφώνουν καταιγίδες και χιόνια, τα οποία δεν γνωρίζουν οι αγρότες τι θα προκαλέσουν στις καλλιέργειες λιώνοντας.

«Εάν ένας μελισσοκόμος αντιμετωπίζει προβλήματα χρειάζεται ν’ απευθυνθεί στους κατά τόπους ανταποκριτές για να γίνει η καταγραφή και, επίσης, να το δηλώσει στον Σύλλογο για να διεκδικήσουμε κατά το συντομότερο δυνατόν την αποζημίωση. Το βέβαιο είναι ότι στην παρούσα φάση πρέπει να περιμένει και να ελέγξει στη συνέχεια την κατάσταση που βρίσκονται τα μελίσσια του». Ο ίδιος αναφέρει ότι η μελισσοκομία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον καιρό, όχι μόνο όταν προκύπτουν έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και από τις βροχοπτώσεις την περίοδο της ανθοφορίας.

Εργασίες συντήρησης

Ο Θανάσης Κοπανούδης, μελισσοκόμος στη Θάσο, εξηγεί ότι στην παρούσα φάση δεν γίνονται παρεμβάσεις στα μελίσσια παρά μόνο εργασίες συντήρησης στην κυψέλη. «Μπορούμε να καθαρίσουμε την κυψέλη, τα τελάρα, αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο σμήνος». Στο νησί δεν έζησαν ακραία καιρικά φαινόμενα, εδώ και μέρες. Η θερμοκρασία έπεσε μέχρι και τους -4 βαθμούς Κελσίου, αλλά τις μεσημεριανές ώρες ανεβαίνει.

Ήπιο χαρακτηρίζει τον φετινό χειμώνα ο Δραμινός μελισσοκόμος, Γιώργος Καρυπίδης, εξηγώντας πως έδωσε τη δυνατότητα στις μέλισσες «να αναπτύξουν κινητικότητα, άρα να φέρνουν νερό, να παίρνουν αέρα και να συλλέγουν λίγη γύρη, καταφέρνοντας να διατηρούν ένα μικρό μέγεθος γόνου». Εάν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες συνεχιστούν μέχρι τον Μάρτιο, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τη μελισσοκομία, με την έννοια ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές απώλειες σε μελίσσια λόγω έλλειψης τροφής ή ασθενειών. «Ο καλός καιρός επιτρέπει τη θεραπεία των μελισσών, ειδικά για τη βαρρόα». Το μελίσσι μένει κλεισμένο από τη θερμοκρασία των 8-10 βαθμών Κελσίου και κάτω, ενώ απαγορευτικός για την έξοδό τους θεωρείται ο καιρός, όταν έχει παρατεταμένη παγωνιά.

Με καλές θερμοκρασίες η μέλισσα πετάει 2- 3 ώρες ημερησίως, ειδικά πάνω από τους 13 βαθμούς Κελσίου. «Η βασίλισσα αυτή την περίοδο με τις καλές θερμοκρασίες αρχίζει και γεννάει και πρέπει να κρατάμε ζεστό τον γόνο μέχρι να βγει, ήτοι τις επόμενες 21 μέρες. Εάν κάνει πολύ κρύο, το μελίσσι συσπειρώνεται σε σφαίρα και εάν δεν μπορεί να σκεπάσει τον γόνο, αυτός θα νεκρωθεί μέσα στην κυψέλη, μεταφέροντας αρρώστιες», περιγράφει. Ο κ. Καρυπίδης σημειώνει ότι τα βασικά προβλήματα τη χειμερινή περίοδο για τα μελίσσια είναι το παρατεταμένο ψύχος και η υψηλή υγρασία.