Ειδική μέριμνα για τις εισφορές των αγροτών στο νέο ασφαλιστικό

Πρόβλεψη για διατήρηση της κατώτερης εισφοράς των αγροτών σε επίπεδα όχι πολύ μακριά από τα σημερινά των 114,67 ευρώ μηνιαίως θα περιέχει το «πακέτο» των προωθούμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό, όπως διαβεβαιώνουν το ypaithros.gr πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Oι ίδιες πηγές διαψεύδουν τα σενάρια διπλασιασμού της εισφοράς καθώς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το μίνιμουμ ασφάλιστρο των 220 ευρώ– για το οποίο γίνεται λόγος τα τελευταία εικοσιτετράωρα- θα αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους λοιπούς αυτοαπασχολούμενους, όχι όμως και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.

Όπως είχαν γράψει άλλωστε εγκαίρως σε σχετικά ρεπορτάζ η εφημερδία «Ύπαιθρος Χώρα» και το ypaithros.gr, το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας ότι «ο συνδυασμός των αλλαγών σε φορολογία και ασφάλιση θα έχει θετικό πρόσημο για όλους τους μη μισθωτούς» δεν ισχύει στην περίπτωση των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Κι αυτό γιατί οι τελευταίοι ήδη δικαιούνται αφορολόγητο ενώ το όφελός τους από το νέο εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρό (δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα εμφανίζει ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ).

Οι αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να αποτυπωθούν σε διατάξεις που θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, θα υπάρχουν επτά ασφαλιστικές κατηγορίες,η κάθε μία εκ των οποίων θα προβλέπει και συγκεριμένο ποσό εισφοράς. Οι νέες κατηγορίες που παραπέμπουν στο παλαιό σύστημα των κλάσεων δε θα συνδέονται με το εισόδημα ούτε τα έτη ασφάλισης. 

Ο ασφαλισμένος θα έχει την ελευθερία να επιλέξει την κατηγορία που επιθυμεί  (σ.σ. η σχετική δήλωση θα γίνεται στο τέλος κάθε έτους ενόψει της επόμενης χρονιάς), με ανάλογη διαβάθμιση βέβαια και των συντάξιμων αποδοχών ο τρόπος υπολογισμού των οποίων δεν αλλάζει.

Οι νέες κατηγορίες (με τα ποσά ανά μήνα) έχουν ως εξής:

  • 1η ασφαλιστική κατηγορία: 220 ευρώ
  • 2η ασφαλιστική κατηγορία: 250 ευρώ
  • 3η ασφαλιστική κατηγορία: 300 ευρώ
  • 4η ασφαλιστική κατηγορία: 350 ευρώ
  • 5η ασφαλιστική κατηγορία: 430 ευρώ
  • 6η ασφαλιστική κατηγορία: 530 ευρώ και
  • 7η ασφαλιστική κατηγορία που θα αφορά αποκλειστικά τους νέους ασφαλσιμένους και θα κυμαίνεται κάτω από 200 ευρώ/μηνιαίως.

Καίει τους αγρότες η αύξηση της κατώτατης εισφοράς