Είκοσι φορές υψηλότερα από την τιμή παραγωγού πωλούνται τα ισπανικά εσπεριδοειδή στην Ευρώπη

Πέντε φορές ακριβότερα από ό,τι στα ισπανικά σούπερ μάρκετ και είκοσι φορές πιο πάνω από την τιμή παραγωγού αγοράζουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές τα ισπανικά εσπεριδοειδή, καταγγέλλουν αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας. Κάνουν λόγο για συγκεκριμένες ποικιλίες μανταρινιών, οι οποίες πωλούνται σχεδόν 7 ευρώ το κιλό σε αλυσίδες της Κεντρικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της τρίτης εβδομάδας του Ιανουαρίου της αγροτικής οργάνωσης Lonja de Citricos de Valencia’s, όταν οι αγρότες πληρώνονταν από 18 μέχρι 28 λεπτά το κιλό για τις Ναβαλίνες και από 28 μέχρι 35 λεπτά το κιλό για τα Lane Late, έφταναν στους Ευρωπαίους καταναλωτές στα 2,8 ευρώ το κιλό και μέχρι 4,8 ευρώ το κιλό τα βιολογικά, ενώ τα όψιμα Tango, Nadorcott και Orri, που φτάνουν και πάνω από 1 ευρώ στο χωράφι, στη λιανική πωλούνται 6,85 ευρώ το κιλό.

Όπως αναφέρεται από το Ινστιτούτο Αγροτικών Ερευνών της Βαλέντσια (IVIA), αυτές οι λιανικές τιμές δεν αντανακλούν τις τιμές παραγωγού. Για την ακρίβεια, πολλοί παραγωγοί δεν πληρώνονται καν σε τιμές οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, όπως 23 λεπτά για τα πορτοκάλια και τα 28 λεπτά για τα μανταρίνια.

Σε ανακοίνωσή της, η αγροτική οργάνωση AVA-Asaja αναφέρει ότι «δεν μας εκπλήσσει πλέον να πληροφορούμαστε ότι σε μεγάλα σημεία πώλησης της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, οι τιμές είναι πέντε φορές υψηλότερες από αυτές των σούπερ μάρκετ στην Ισπανία.

Πρόκειται για σαφή παραδείγματα της σοβαρής ανισορροπίας μεταξύ των δυνάμεων που δρουν μέσα στην ευρωπαϊκή αλυσίδα αγροδιατροφής, όπου κάποιοι κρίκοι της κερδίζουν πολλά, ενώ άλλοι, όπως οι παραγωγοί, χάνουν».