Εισέπραξαν κατανόηση αλλά όχι δεσμεύσεις, oι Θεσσαλοί συνεταιριστές από τον Κυρ. Μητσοτάκη

«Η συζήτηση έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα. Υπήρξε διάθεση για συνεργασία και εποικοδομητικό διάλογο. Τα αγροτικά προβλήματα και κυρίως αυτά που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλοί μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου είναι κατανοητά από όλους. Ο πρωθυπουργός έδειξε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Εκτός από την πολιτική βούληση να δρομολογηθούν οι λύσεις, δεν λάβαμε καμία δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα επίλυσης αυτών των ζητημάτων. Το θετικό είναι ότι συμφωνήθηκε να γίνει μία προσπάθεια επίσπευσης ενισχύσεων και αποζημιώσεων ώστε να τονωθεί η οικονομική ρευστότητα των παραγωγών, σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο».

Αυτά δήλωσαν στην ΥΧ» οι Θεσσαλοί Συνεταιριστές και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και οργανώσεων, οι οποίοι πέρασαν σήμερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών, στην αποζημίωση των απολεσθέντων εισοδημάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού μέσω της Κρατικής Αρωγής, στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, ενώ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το master plan της Ολλανδικής εταιρίας HVA για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, συμφωνήθηκε να κατατεθούν στην κυβέρνηση και οι προτάσεις των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας.

Αναλυτικότερα οι Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών της Θεσσαλίας Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ», Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών ΘΕΣΤΟ, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, ΘΕΣγη, ΕΒΟΛ, Ζαγοράς Πηλίου ΖΑΓΟΡΙΝ, Ν. Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», ΟΠ «ΑΣΟΠ – ΔΗΜΗΤΡΑ», Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας ” Γάλα Ελάςς”, ΟΠ ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ κατέθεσαν τις παρακάτω προτάσεις για την ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας στον πρωθυπουργό: Η παρούσα επιστολή συντάχθηκε από εκπροσώπους Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλογικών Σχημάτων της Θεσσαλίας με σκοπό να αναδείξει τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας και να επικοινωνήσει προτάσεις που θα συνδράμουν ουσιαστικά στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα και της τοπικής κοινωνίας. Στα πλαίσια του σχεδιασμού της Ελληνικής Κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου ’23, εκπροσωπώντας μεγάλη μερίδα των αγροτών και κτηνοτρόφων του θεσσαλικού κάμπου, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την οικονομική ενίσχυση των αγροτών, τη διασφάλιση της ρευστότητας τους και, εν συνεχεία, τη γρήγορη αποκατάσταση αγροτεμαχίων και εξοπλισμού για τη συνέχιση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Τόσο οι μεμονωμένοι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι, όσο και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, καλούμαστε να ξεπεράσουμε δυσβάσταχτα εμπόδια που απειλούν τη βιωσιμότητα μας. Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψιν σας τις προτάσεις μας για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα της Θεσσαλίας:

Για την ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών:

  1. Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων που μπορούν να εξοφληθούν άμεσα (μέχρι 10/4)
  2. Δεύτερη καταβολή ποσού αποζημίωσης (όχι τελική), δεδομένης της αδυναμίας υπολογισμού του τελικού ποσού και της έκδοσης των πορισμάτων του ΕΛΓΑ, ειδικά στις περιοχές που η ζημιά ανέρχεται στο 100% (π.χ. περιοχή Κάρλας)
  3. Προσδιορισμός του τελικού ποσού αποζημίωσης ανά καλλιέργεια
  4. Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων, των ειδικών καθεστώτων (βαμβάκι) και των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων πριν το Πάσχα
  5. Ορισμός χρονοδιαγράμματος και ύψους αποζημίωσης για τις δενδροκαλλιέργειες- αμπελοκαλλιέργειες
  6. Χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΕΛΓΑ για τις γενικές ζημιές του 2023 (παγετός, χαλάζι, καύσωνας).

Για την αποζημίωση των απολεσθέντων εισοδημάτων:

  1. Ενημέρωση σχετικά με τον προγραμματισμό της αποκατάστασης των εισοδημάτων που αφορούν στις εκμεταλλεύσεις των παρακάρλιων περιοχών για τα έτη 2024-2025.
  2. Ειδική μέριμνα για τα επιπλέον χιλιάδες στρέμματα (πλην των παρακάρλιων) που εντός του 2024 δεν θα καλλιεργηθούν (εαρινή σπορά) λόγω καταστροφών από την πλημμύρα.
  3. Επιπλέον, αποζημίωση στις περιπτώσεις αδυναμίας καλλιέργειας σε αγροτεμάχια, εξαιτίας της μη αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών (δίκτυο ηλεκτροδότησης, δίκτυο άρδευσης).

Για την αποζημίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού μέσω της Κρατικής Αρωγής:

  1. Χρονοδιάγραμμα και ενέργειες για τη διαδικασία αντικατάστασης του κατεστραμμένου αγροτικού εξοπλισμού και των λοιπών παγίων.
  2. Αποζημίωση των αποθηκευμένων προϊόντων σε ενοικιαζόμενες αποθήκες στο 100%, και όχι στο 50% (όπως προβλέπεται σήμερα).
  3. Μέριμνα για την ενημέρωση του ιδιοκτήτη-δικαιούχου για το πόρισμα της Κρατικής Αρωγής.
  4. Μη προσκόμιση νέων δικαιολογητικών με την αλλαγή της χρήσης, προς αποφυγή επιπλέον καθυστερήσεων στην αξιολόγηση των φακέλων.
  5. Άμεση ενημέρωση των πληγέντων για την αρχική προκαταβολή των 2.000€ που δεν έχουν λάβει.

Κτηνοτροφία

Σε αντίστοιχα δυσμενή θέση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι των παρακάρλιων χωριών. Πέραν της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου, των ζωοτροφών και των σταβλικών εγκαταστάσεων, αντιμετωπίζουν καθημερινό πρόβλημα με την εκτροφή των ζώων τους. Οι βοσκότοποι γύρω από τον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας είναι πλημμυρισμένοι και προβλέπεται να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι βοσκότοποι αυτοί αποτελούσαν ανέκαθεν μόνιμο τόπο βοσκής των ζώων, ενώ σήμερα έχουν χαθεί. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό ζωικού κεφαλαίου, από βοοειδή και αιγοπρόβατα, που αριθμεί περί τις τριάντα χιλιάδες περίπου. Αυτά τα ζώα μεταφέρθηκαν στην κυριολεξία μέσα σε μια νύκτα σε άγονες και πετρώδεις εκτάσεις, ακατάλληλες για βοσκή. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών δυτικά της πόλεως του Βόλου και των περιοχών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή το περασμένο καλοκαίρι. Οι εκτάσεις βοσκότοπων που έχουν καεί είναι μεγάλες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως και οι πλημμυροπαθείς. Σήμερα τα ζώα των εν λόγω περιοχών υποσιτίζονται, μειώνοντας την προστιθέμενη αξία των κτηνοτρόφων και κατ΄ επέκταση το εισόδημα τους.

Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας:

  1. Απαιτείται χρηματοδοτική ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών
  2. Απάντληση των υδάτων από τους βοσκότοπους στο μέγιστο δυνατό βαθμό
  3. Μετακίνηση των βοοειδών σε άλλους Νομούς, όπου υπάρχουν ορεινοί βοσκότοποι (Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο), για τους μήνες από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, με επιδότηση του κόστους μετακίνησης.

Περαιτέρω, ζητήματα που απαιτούν της άμεσης παρέμβασης σας είναι και τα ακόλουθα:

  • Θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της ελληνοποίησης εισαγόμενων προϊόντων, καθώς στη δεδομένη συγκυρία ασκούν περαιτέρω οικονομική πίεση στις τιμές των εγχώριων.
  • Κρίνεται επιτακτική η ταχύτερη έγκριση και αξιολόγηση επενδυτικών προγραμμάτων, και ειδικά του Ταμείου Ανάκαμψης, για την υλοποίηση επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της περιοχής. Ήδη ο αργός ρυθμός έγκρισης προτάσεων και αιτημάτων πληρωμής από τους αρμόδιους φορείς έχει εγκλωβίσει χρηματοοικονομικά επιχειρήσεις και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής
  • Απαραίτητη είναι η εξασφάλιση πόρων για νέα Επενδυτικά Προγράμματα (όπως τα Σχέδια Βελτίωσης), με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης και παροχή επιπλέον κινήτρων για τους πλημμυροπαθείς της περιοχής και σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία.

Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση του master plan της Ολλανδικής εταιρίας HVA για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και τις άμεσες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, θα θέλαμε να λάβετε υπόψη σας ότι αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα και τα επιστημονικά δεδομένα του σχεδίου που σας έχει κατατεθεί. Απαιτείται προσεκτική μελέτη και σχεδιασμός δράσεων στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, προκειμένου να εναρμονιστούν στο γενικότερο πλάνο της θωράκισης της περιοχής, σε συνδυασμό με τη διαχείριση των υδάτων και την αντιμετώπιση των κλιματικών επιπτώσεων και κοινωνικών προκλήσεων στη Θεσσαλία.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα δώσετε λόγο και βαρύτητα στα συλλογικά σχήματα που εκπροσωπούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, καθώς επιθυμούμε να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό αυτό με σοβαρές προτάσεις. Κύριε Πρωθυπουργέ, η παρέμβασή σας στα ζητήματα που παραθέτουμε στην παρούσα επιστολή είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, που τόσο ταλανίζεται τους τελευταίους μήνες, και θα αποτελέσει έμπρακτη απόδειξη ότι βρίσκεστε στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού. Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας και αναμένουμε ένα ανοικτό διάλογο ουσίας με γνώμονα τη βιωσιμότητα και έμπρακτη στήριξη του τόπου μας.

Μητσοτάκης με αγρότες: Δρομολογήθηκε η δέσμευση για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα – Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στην ΚΑΠ (βίντεο)